2a DIVISIÓ A

GIRONA

Kiko Ratón, tot cor

David Amaral va dirigir el pitxitxi del Girona en el Tenerife (2002-2004) i en destaca la capacitat per jugar d'esquena a la porteria i la solidaritat

David Amaral
ENTRENADOR DEL TENERIFE (2002-2004) I EXTÈCNIC DEL SALAMANCA I DEL CASTELLÓ
«Kiko és un jugador poc habitual en el futbol d'ara: aguanta molt la pilota, fixa els defenses rivals i és solidari quant al sacrifici»
«És una bona persona. Es presta a col·laborar en actes benèfics quan se li demana i té un cor molt gran. Kiko és el que es veu. Darrere seu no hi ha res amagat. Si no dóna més és perquè no pot més; si no fa alguna cosa és perquè no en sap més»
6
PORTERS
han rebut gols de Kiko Ratón: Bravo (Real Sociedad), Miguel (Osca), Eduardo (Numància), Manu Herrera (Llevant), Alberto (Còrdova) i Willy Caballero (Elx). Tot i el seu partidàs a Montilivi, Caballero va rebre dues dianes de Ratón diumenge passat en el Girona-Elx (3-2)

Després que Gerard López fes dos gols a Castelló el 26 de maig passat i donés la permanència virtual al Girona (1-2), cap jugador gironí havia marcat dos gols fins que el canari Kiko Ratón ho va fer diumenge contra l'Elx. En el 3-2 del Girona-Elx, els millors van ser Ratón i el porter visitant Willy Caballero. Ratón, tot cor i sacrifici en el terreny de joc, va marcar per primer cop a casa i ja ha aconseguit set dianes, quatre més que Peragón i Tortolero.

Ratón juga per cinquena temporada a segona A, en què va debutar en el Compostel·la-Tenerife de l'1 de setembre del 2002. En la primera campanya en el Tenerife, el canari va tenir d'entrenadors l'alemany Ewald Lienen, que seria destituït, i David Amaral. Amaral va agafar l'equip a partir del gener del 2003 i coneix bé el pitxitxi del Girona. «Aquell any a Tenerife, Kiko va jugar molts partits seguits i va estar a l'altura de les circumstàncies. Va deixar jugadors de renom asseguts [a la banqueta] i ho feia bé», recorda Amaral, destituït del Castelló el novembre, després de l'1-0 a Montilivi.

Un jugador «honrat».

Amaral valora la capacitat de sacrifici i de rematada de Ratón. «És un futbolista per tenir bones centrades i jugadors ràpids a la banda amb possibilitats de desbordar.» No és el cas del Girona, en què els extrems de les dues bandes han fet poques centrades de la línia de fons.

Ratón ha fet cinc gols amb la cama esquerra, una amb la dreta i un amb el cap. «És un jugador honrat al màxim en el terreny de joc. Té un bon xut amb la cama esquerra i, independentment de l'alçada (1m 88), sol guanyar la posició amb facilitat a l'hora de rematar», destaca Amaral. L'extècnic del Cartagena i del Salamanca també va dirigir Ratón els primers divuit partits de la campanya 2003/2004.

Òscar Álvarez: «Ratón no em sorprèn.»

Un dels companys en el Girona que coneix bé Ratón és el defensa Òscar Álvarez, que serà donat d'alta federativa al gener. El central barceloní va coincidir amb el davanter canari en dos equips, el Tenerife (2002-2005) i l'Oriola (2006-2008). Ratón ha establert a Girona el seu rècord golejador a segona A amb set gols en només disset partits, i a Álvarez no el sorprèn. «No m'ha sorprès perquè ja el coneixia. És un jugador molt legal, que se sacrifica per a tot l'equip i que es deixa les banyes en el terreny de joc», destaca el central barceloní.

Fa dues temporades, Ratón va ser el màxim golejador del grup III de segona B amb 21 gols, a davant de Micki Albert (Girona), que en va fer 20. Àlvarez recorda que a Oriola tenien «un equip molt ofensiu i en Kiko en va sortir beneficiat. Ell és un jugador amb instint, que potser no fa les cinc oportunitats que té, però és eficaç». A segona B, en l'equip del Baix Segura, l'exjugador del Tenerife va marcar cinc vegades dos gols en un partit, com va fer diumenge contra l'Elx (3-2).

Àngel Pedraza: «Kiko necessita molts entrenaments i molts partits per trobar-se còmode»

Un altre dels entrenadors que ha tingut Kiko Ratón és el català Ángel Pedraza, nascut a Rinconada (Sevilla). Pedraza, que entrena l'Atlètic Balears, del grup XI de tercera, va dirigir el jugador canari a principis de la temporada passada a l'Iraklis de Salònica, de la primera divisió grega. Antic tècnic del Benidorm i del Vila-real B, l'exjugador del Barça coneixia Ratón i no va dubtar a endur-se'l al futbol grec després de dos anys a l'Oriola. «Era un jugador que, tot i l'edat, estava en alça quant a gols i no em vaig equivocar... va arribar tard en la pretemporada, va tenir una greu lesió en el bessó, però al final tothom va veure que era un jugador rendible», destaca Pedraza (en la imatge).

Abans de fitxar pel Girona i tot i els problemes econòmics en l'Iraklis, Ratón va disputar 15 partits i va fer 1 gol en el tercer equip de Salònica actualment (darrere el Paok i l'Aris). Pedraza, destituït el novembre del 2008, destaca que Ratón és un jugador a qui agrada esforçar-se. «Pel seu físic, per la seva corpulència, no necessita minuts sortint des de la banqueta perquè si no, no acaba d'agafar el ritme. Necessita molts partits [de titular], molts entrenaments... que el matxuquin físicament perquè es troba còmode en aquestes circumstàncies», diu Pedraza. En l'Iraklis, Ratón va coincidir amb Fernando Marqués (Espanyol) i amb Javi Martos, un dels integrants de la plantilla del Girona que va aconseguir l'ascens a segona B al camp de l'Alcalá de Henares el juny del 2007. Martos encara milita en l'Iraklis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.