Economia

Accions i preferents

Sóc titular d'unes accions d'una societat mercantil, així com d'unes participacions preferents de Caixabanc. Aquests dos actius financers tenen el mateix tractament fiscal?

Sóc titular d'unes accions d'una societat mercantil, així com d'unes participacions preferents de Caixabanc. En l'exercici 2012 he obtingut uns rendiments d'aquests productes financers, en concret, 1.350 euros procedents dels dividends de les accions i 650 euros de les participacions preferents. Als efectes de poder complimentar correctament la declaració de renda, tinc el dubte de si aquests dos actius financers tenen el mateix tractament fiscal.


Tenen la consideració de rendiments íntegres de capital mobiliari els obtinguts per la participació en fons propis de qualsevol tipus d'entitat. En el cas que vostè planteja tenen aquesta consideració tant els dividends cobrats per la tinença d'accions, com els rendiments procedents de les participacions preferents. Aquests rendiments formen part del que es coneix com a renda de l'estalvi i tributen a uns tipus de gravamen específics en funció de la base liquidable resultant. Per a l'exercici 2012, aquests tipus de gravamen són els següents:

Si la Base Liquidable de l'Estalvi és:

–Fins a 6.000 euros, tributa al 21%.

–De 6.000 euros a 24.000 euros, tributa al 25%.

–Més de 24.000 euros, tributa al 27%.


Cal tenir present, però, que la llei estableix una exempció parcial: es declaren exempts (és a dir que no tributen) els dividends i participacions en beneficis amb el límit de 1.500 euros anuals. Els beneficis als quals la norma fa referència, però, són únicament els obtinguts per la participació en els fons propis de qualsevol tipus d'entitat, en el cas plantejat, només els dividends. Les rendes derivades de les participacions preferents, tenen un tractament diferent, es qualifiquen com a rendiments obtinguts per la cessió a tercers de capitals propis.

Si ho traslladem als números que ens ha facilitat, resultarà que el cobrament dels dividends per l'import de 1.350 euros, en tenir la consideració de beneficis obtinguts per la participació en els fons propis d'una entitat, no tributen gràcies a l'exempció parcial dels primers 1.500 euros. Ara bé la quantitat de 650 euros, procedents de les participacions preferents, com que són considerats rendiments obtinguts per la cessió a tercers de capitals propis, no els hi és d'aplicació l'exempció parcial i hauran de tributar per la seva totalitat.

Si suposem que el total de la base liquidable de l'estalvi està composada únicament pels imports esmentats la tributació d'aquests productes seria: 1.350 + 650 - 1350 = 650 x 21% = 136,50 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.