Economia

Unió Europea

La taxa d’inflació a l’eurozona baixa sis dècimes al novembre, fins al 10%

És el primer cop en els últims 16 mesos que es frena l’increment de preus, segons l’Eurostat

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a l’Estat espanyol cau set dècimes, fins al 6,6%, el més baix a la zona euro

La taxa d’inflació a l’eurozona ha baixat per primer cop en els últims 16 mesos, després d’assolir xifres rècords arran de la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna.

Segons les dades provisionals publicades aquest dimecres per l’Eurostat, els preus al conjunt de la zona euro durant el mes de novembre s’han incrementat un 10% respecte al mateix període de l’any passat. Aquesta xifra és sis dècimes inferior a la variació registrada a l’octubre (+10,6 %), que va marcar el màxim històric fins ara.

La inflació no havia parat de pujar des juny de 2021, quan es va situar en l’1,9 % i va emprendre un camí ascendent que ha dut aquest índex fins a cotes mai vistes a la zona euro fins a superar els dos dígits el mes passat.

Les dades provisionals posen de manifest que la reducció de la taxa registrada aquest darrer mes respon a l’evolució dels preus energètics, que a hores d’ara continuen sent el principal component de la inflació. Durant el mes d’octubre, l’import dels productes energètics es va incrementar un 41,5% en termes interanuals, mentre que aquest novembre ho ha fet un 34,9%. El màxim va ser al juny, quan va arribar al 42%.

Pel que fa a l’alimentació, l’alcohol i el tabac –l’altre principal impulsor de la inflació-, aquesta ha registrat una pujada de preus del 13,6%, cinc dècimes més respecte a la variació corresponent al mes d’octubre (12,4 %). En canvi, els aliments no elaborats ha retrocedit del 15,5 % de l’octubre al 13,8 %.

Les taxes interanuals dels preus dels béns industrials no energètics i als serveis registrades al novembre són pràcticament les mateixes que al mes anterior. En el primer cas, l’increment és del 6,1%, igual al del mes anterior, i en el segon és del 4,2%, una dècima menys, segons les dades estimades.

Malgrat la rebaixa de la taxa d’inflació, la inflació subjacent –la que no té en compte els preus energètics i dels aliments no processats i, per tant, una dada molt més estable- creix dues dècimes respecte a l’octubre i se situa en el 6,6%.

L’Estat espanyol és el país de l’euro amb menor inflació si es té en compte l’Índex de Preus de Consum (IPC) harmonitzat que utilitza l’Eurostat perquè les dades dels diferents països siguin compatibles. A Espanya la inflació en taxa harmonitzada ha caigut set dècimes al novembre en comparació al mes anterior, fins al 6,6%. A França, el país on menys creixien els preus fins ara, se situa en el 7,1 %. A la banda baixa també hi ha Malta (7,2 %), Luxemburg (7,3 %) i Xipre (8,3 %). A Irlanda, Grècia i Finlàndia la taxa és del 9%.

Per damunt dels dos dígits hi ha Portugal (10,3 %), Bèlgica (10,5 %), Eslovènia (10,8 %), Àustria (11,1 %), Països Baixos (11,2 %), Alemanya (11,3 %), Itàlia (12,5 %) i Eslovàquia (15,1 %).

Els països més afectats per l’encariment dels preus són els bàltics, on la inflació interanual supera el 20 %. A Letònia és del 21,7 % i Lituània i Estònia, del 21,4 %.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia