Economia

unió europea

El BCE preveu un estancament del PIB a l’eurozona per al 2023

L’organisme apunta que l’economia de la zona euro creixerà només un 0,1% el 2023

El Banc Central Europeu (BCE) preveu un estancament del PIB a l’eurozona per al 2023 arran de la crisi energètica, que ha disparat la inflació, ha fet minvar el poder adquisitiu de les famílies i ha obligat a introduir polítiques monetàries restrictives. Segons una enquesta publicada aquest divendres, l’organisme monetari apunta que l’economia de la zona euro creixerà només un 0,1% el 2023, gairebé un punt i mig menys respecte a les estimacions publicades fa tres mesos. Alhora, també rebaixa la previsió de creixement per al 2024, passant de l’1,8% a l’1,6%. Tot i això, estima que l’eurozona tancarà el 2022 amb una millora del PIB del 3%, dues dècimes per sobre les projeccions emeses durant el tercer trimestre.

Pel que fa a l’evolució de la inflació, el BCE continua revisant a l’alça totes les estimacions. Si fa tres mesos apuntava que la inflació mitjana per al 2022 seria del 7,3%, ara la situa en el 8,3%. En el cas del 2023, l’organisme espera una pujada de preus del 5,8% –la darrera previsió indicava un increment del 3,6%–, mentre que pel 2024 vaticina un augment del 2,4%, tres dècimes més.

Quant a la inflació subjacent –la que no té en comptes els productes energètics i els aliments no processats–, l’entitat preveu que aquesta se situï en el 4% al final de l’exercici, quatre dècimes més respecte a les estimacions de fa tres mesos. De cara al 2023, la variació seria del 3,9%, gairebé dos punts més en comparació amb les últimes previsions, mentre que pel 2024 seria del 2,6%, el que suposaria una pujada de tres dècimes.

Finalment, el BCE també revisa a l’alça la taxa d’atur per als pròxims tres anys. L’organisme monetari preveu tancar aquest exercici amb una taxa del 6,8%, una dècima més de previst anteriorment. Pel 2023, aquest pujaria fins al 7,1%, mentre que pel 2024 s’estabilitzaria en el 7%. Tant en el cas del 2023 com en el del 2024, la taxa és quatre dècimes superior a les últimes estimacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia