Economia

Estat espanyol

Montero lliura els pressupostos al Congrés

La ministra d’Hisenda explica les línies mestres del projecte aprovat dimarts pel Consell de Ministres

Reclama als grups “sentit d’Estat” per tramitar els comptes públics del 2023

La ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, ha presentat aquest dijous al matí els pressupostos generals de l’Estat de 2023 al Congrés.

Montero ha lliurat el comptes públics a la presidenta de la cambra baixa, Meritxell Batet, després que dimarts el Consell de Ministres donés llum verda als pressupostos pactats entre PSOE i Unides Podem.

La titular d’Hisenda ha arribat al Congrés a les deu del matí amb una còpia del conegut com llibre groc, que conté els eixos dels comptes del govern, els tercers que porta a la cambra com a ministra. L’han acompanyada la secretaria d’Estat de Pressupostos, María José Gualda; el secretari d’Estat d’Hisenda, Jesús Gascón; la secretaria d’Estat de Funció Pública, Lidia Sánchez, i la subsecretària del ministeri d’Hisenda i Funció Pública, Pilar Paneque.

A la sala dels Passos Perduts, la ministra ha entregat el projecte de pressupostos en format imprès i també digital, en un llapis de memòria. Montero i Batet han posat per als mitjans amb sengles tauletes electròniques amb la imatge dels pressupostos.



Montero ha explicat les línies mestres dels pressupostos en una roda de premsa al Congrés després el ple d’aquest dijous. De la seva banda, la mesa qualificarà el projecte de pressupostos, reunirà la Junta de Portaveus per abordar el calendari de tramitació dels pressupostos i, finalment, aprovarà els terminis que seguiran els comptes a la cambra baixa.

Els comptes públics entren així en la fase de negociació amb els grups parlamentaris. El PP ja els ha criticat i ERC ha avisat que caldrà que l’executiu “suï” per aconseguir el seu suport. Aliats de la investidura com EH Bildu han reclamat a Montero que aposti clarament per la majoria progressista i no miri a la dreta per aprovar-los.

Els pressupostos preveuen una despesa social rècord amb 266.189 milions d’euros, sis de cada deu euros del projecte. Entre les mesures que inclouen hi ha la revaloració de les pensions amb l’IPC, la gratuïtat de Rodalies tot l’any vinent i una prestació de criança de 100 euros al mes per a famílies amb menors de 0 a 3 anys.

Montero reclama “sentit d’Estat” per tramitar els comptes

EFE

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha reclamat aquest dijous als grups polítics “sentit d’Estat” en la tramitació dels Pressupostos “per sobre de qualsevol altra consideració”.

Montero ha iniciat la roda de premsa de presentació al Congrés dels Diputats del projecte pressupostari del 2023 defensant que els comptes tenen el “gran objectiu” d’“avançar en justícia social i eficiència econòmica”. També suposen, segons ella, una “mostra que aquest govern practica una política fiscal i pressupostària responsable, seriosa i prudent”.

És per això que ha confiat a aconseguir un diàleg “franc, constructiu” amb la resta de formacions polítiques.

En aquest sentit, ha instat els grups a allunyar-se de “la crispació, el soroll o la confrontació, que no porta a cap costat” per “aportar solucions” als ciutadans. Montero ha defensat que els pressupostos tenen el repte d’atendre allò més urgent en l’actual context de crisi per la guerra d’Ucraïna però també el de seguir avançant en tot allò important.

La titular d’Hisenda ha volgut destacat que “el govern torna a portar a les Corts per tercer any consecutiu un projecte de pressupostos que sotmet a la validació dels diferents grups parlamentaris perquè entri en vigor en temps i forma”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia