Economia

El turisme ja penetra en el comerç figuerenc a l’estiu

Una enquesta revela que els visitants atrets pel turisme cultural acaben anant a comprar a la ciutat

Les franquícies calculen que fan el 70% de les vendes d’estiu a turistes estrangers

Figueres es consolida a poc a poc com una important destinació de compres per als turistes. Segons revela una enquesta encarregada per l’Ajuntament, les vendes a turistes estrangers ja representen al voltant d’un 70% del total a les franquícies de la zona comercial de la ciutat durant els mesos forts de l’estiu, juny, juliol i agost. En alguns casos, s’ha arribat a calcular que representen un 80% de les vendes. El turisme nacional, que no és l’objecte d’estudi d’aquesta prospecció, té també un paper en el gruix de les vendes estiuenques, tot i que és molt inferior al que té el turista estranger, molt majoritari.

A banda del treball individualitzat –comerç a comerç– efectuat des de l’Ajuntament amb els comerços franquícia situats al rovell de l’ou de la ciutat, també s’ha tingut la col·laboració de Comerç Figueres. L’associació majoritària de comerciants de la ciutat ha comunicat que el volum de turistes estrangers que compren en el comerç del centre oscil·la entre el 30 i el 60%, una xifra que també reforça la idea de l’impacte canviant que té la penetració del turista estranger entre el gruix de compradors d’estiu.

Figueres té dues singularitats, a parer dels elaboradors de l’informe, que la fan “especial” a l’hora de convertir-se en una important plaça comercial per als turistes estrangers. La principal és que té un node turístic de primer ordre internacional (el Museu Dalí) al mig de la zona comercial de vianants. I la segona és que, si bé és una destinació turística, la seva oferta comercial és la d’una ciutat mitjana, amb un element anecdòtic però diferenciador, i és que té una oferta sense botigues de records ni comerços de temporada d’estiu. Això és el que li proporciona, a parer dels dissenyadors de l’estratègia turística actual, una oferta comercial potent i diversificada. L’objectiu de l’àrea de Turisme de la ciutat és continuar actuant en la línia de reforçar “la capitalitat comercial” de Figueres i treballar amb els comerços perquè puguin atraure aquest comprador que la visita..

El regidor de Cultura i Turisme, Alfons Martínez, explica que l’objectiu en matèria de turisme i comerç és clar: “Estem entossudits a unir la nostra oferta, comercial, gastronòmica i cultural amb els que només venen atrets pel Dalí. Aquest és un dels grans reptes de la ciutat. I ara es demostra que ja es comença a aprofitar.” Explicat d’altra manera, Martínez explica el que succeïa a Figueres a l’estiu: “Abans a Figueres s’hi venia quan feia núvol, quan feia mal temps, i ara això ja va canviant, perquè la freqüència de visitants és molt constant de maig a setembre.”

Treball que ve de lluny

Els resultats que ja es detecten són fruit d’un treball que ve de lluny: “En els últims deu anys Figueres no tanca res a l’agost. Pensem que és una tendència que s’ha anat consolidant i que, de mica en mica, va anar agafant impuls, i encara més en aquests últims anys.” Un segon objectiu, però no per això menys important per a la seva estratègia de ciutat, és que el turista que és a la costa trobi en Figueres “la seva destinació natural”: “Volem que a Figueres se la vegi com el que és, una ciutat de serveis. Pensem també que aquest perfil de visitant també va en ascens. “Treballem molt el turista de la Catalunya del Nord, en aquest sentit.”

LA XIFRA

80
per cent
de les vendes corresponen a turistes estrangers en els tres mesos d’estiu, en alguna franquícia.

LA FRASE

Volem que a Figueres se la vegi com el que és, una ciutat de serveis
Alfons Martínez
ReGIDOR de Cultura i Turisme


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia