Economia

Estudien com donar valor als peixos d’aigües càlides

L’estudi ‘Termòfiles’ té com a objectiu millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava

La Universitat de Girona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) de Monells han iniciat un projecte per estudiar i donar valor a les espècies d’interès pesquer d’aigües càlides, que a causa del canvi climàtic estan augmentant i es capturen cada cop en més quantitat a la Costa Brava.

Aquest projecte, anomenat GALP Costa Brava Termòfiles, estudiarà quinze espècies a través d’una diagnosi per tal d’obtenir informació sobre la seva distribució, l’estat de població a la mar catalana i la seva pesqueria. També es valorarà la quantitat d’àcids grassos omega 3 que aporten, així com els possibles riscos per a la salut humana, com la presència de paràsits o metalls pesants, entre d’altres.

L’objectiu de Termòfiles és millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava amb espècies que actualment tenen un valor de mercat baix, o fins i tot nul.

Exceptuant la gamba blanca o el cranc blau, la resta d’espècies d’aigües càlides tenen un preu de mercat baix perquè són poc preuades, i en alguns casos fins i tot desconegudes pels consumidors i la restauració. Així doncs, es buscaran les millors maneres d’aprofitar aquestes espècies de forma sostenible i saludable.

Aquest projecte té la col·laboració, a part de GALP Costa Brava, de l’Ajuntament de Roses, l’Aula Gastronòmica de Roses, cuiners i professionals de la gastronomia de la Costa Brava, a més de les confraries de pescadors de Roses, Blanes i l’Escala, i de diversos instituts d’ESO i batxillerat de la zona. L’estudi és cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

LA XIFRA

15
espècies
s’estudiaran a través del projecte de la UdG i l’IRTA de Monells.

Faran tallers gastronòmics a Roses

Per tal de donar a conèixer les espècies pesqueres d’aigües càlides de la Costa Brava, es farà un llibret amb receptes per saber com cuinar-les, es realitzaran tallers gastronòmics a l’Aula Gastronòmica de Roses, així com xerrades a diversos instituts de les comarques gironines en col·laboració amb cuiners, pescadors i professionals de la gastronomia. També es crearan unes fitxes sobre les espècies per donar-les a conèixer als compradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia