Economia

L’escarabat bernat marbrejat afecta els cultius

L’escarabat bernat marbrejat torna a produir danys en conreus de fruita i verdura de les comarques gironines. Fins ara ja s’han detectat exemplars d’aquest insecte en cultius de Campllong, Llambilles, Cassà de la Selva, Bordils (Gironès), Sant Pere Pescador (Alt Empordà), Torroella de Montgrí o la Tallada d’Empordà (Baix Empordà). A més, aquest any es tem que l’espècie invasora s’expandeixi amb més facilitat a causa de les pluges que s’han registrat aquesta primavera. L’any passat, la manca de pluges va afavorir que la població del bernat marró marbrejat es mantingués en poblacions generalment baixes.

L’escarabat bernatmarró marbrejat (’Halyomorpha halys’) aprofita els mesos de més fred per hivernar. Amb l’arribada de la primavera, l’insecte surt dels racons i cases on s’havia amagat i buscar nous llocs on alimentar-se i reproduir-se, principalment jardins i cultius. Aquest escarabat es nodreix principalment de fulles, tiges i fruits i això provoca danys en els cultius. De fet, en alguns punts d’Europa, com ara Itàlia, les afectacions d’aquest insecte en els conreus són molt greus.

Des del Departament d’Acció Climàtica recorden que cal eliminar tots els escarabats d’aquesta espècie que la gent es trobi a casa per evitar que es reprodueixin o que afectin als conreus. A dins de les cases, poden aparèixer en llocs molt diversos com ara al sofà, a les cortines, dins dels coixins o als escocells de les finestres. Si se’n troba a dins dels domicilis s’han d’eliminar sense fer servir insecticides, com per exemple absorbint-los amb un aspirador o ofegant-los amb a



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia