Economia

La producció d’ametlla cau un 40% a causa de les glaçades

La demarcació més afectada és la de Lleida

La Federació de Cooperatives Agràries alerta del perill per a la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) xifra en 2.805 tones d’ametlla en gra les expectatives de producció de la campanya 2022/2023, enfront de les 4.805 tones de la campanya 2021/2022, una caiguda de més del 40% atribuïble a les gelades del mes d’abril passat.

Segons ha informat la FCAC, la previsió de la caiguda de la producció és d’un 41,6% respecte a la campanya anterior, i de fins a un 55,8% respecte a les 6.353 tones recollides fa dos anys.

Lleida és una de les demarcacions més afectades, amb una reducció de la collita del 45% en el conjunt de les 15.960 hectàrees en producció, mentre que el descens serà del 35% a Tarragona, amb una superfície de 13.947 hectàrees.

El conjunt de la superfície productiva de Catalunya és de 30.473 hectàrees, ja que també n’hi ha 545 a Barcelona i 22 a Girona.

El responsable de la fruita seca de la FCAC, Josep Pere Colat, ha alertat que “es va consolidant l’entrada en producció de les noves plantacions d’ametller en regadiu a Catalunya i, això, pot posar en risc la continuïtat de les explotacions tradicionals de secà, que no hem d’oblidar que actuen com a garants de l’equilibri territorial en zones on no és viable cap altre cultiu”.

En relació a l’ametlla ecològica, per primera vegada es disposa de dades que permeten situar la previsió de collita en 164 tones d’ametlla en gra, de les quals 85 corresponen a Tarragona, 80 a Lleida i 3 a Barcelona, amb una superfície total de 2.255 hectàrees.

Finalment, el sector de la garrofa preveu una disminució del 26,7%, passant de 15.000 tones de la campanya anterior a les 11.000 d’aquesta.

En aquest cas, el descens es deu al període de sequera del novembre al febrer i, posteriorment, per a l’excés d’humitat per les pluges entre el març i l’abril, que van provocar defoliacions i la caiguda dels fruits. Des de la FCAC han lamentat que la previsió d’aquest any està molt lluny del rècord de 27.000 tones de la campanya 2020/2021.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia