Economia

Aposta d’última generació per l’energia amb biomassa

L’empresa d’embotits La Selva, a Campllong, inverteix prop d’un milió d’euros en una nova caldera més eficient i sostenible

Tant el combustible com la tecnologia són productes cent per cent gironins

Estelles que procedeixen dels boscos de pins de les Gavarres i l’Ardenya –certificats per l’explotació forestal sostenible– i maquinària i tecnologia concebuda i fabricada a Girona. L’empresa d’embotits de Campllong, La Selva, referma el seu compromís amb l’energia sostenible i de proximitat i ha invertit 900.000 euros en la posada en servei d’una nova caldera de biomassa d’última generació, més eficient i sostenible.

Menys emissions

La instal·lació que es presentava oficialment ahir a la planta de Campllong evitarà anualment l’emissió de 9. 200 tones de CO2, en relació amb una producció d’energia equivalent basada en combustibles fòssils. La nova caldera de biomassa –una de les més grans en el ram de les empreses càrnies a la demarcació– produirà uns 3.000 quilos de vapor per hora, però en relació amb les calderes anteriors (que ja eren també de biomassa), es preveu que consumirà diàriament entre 14 i 15 tones d’estella, en lloc d’una vintena.

A més de l’eficiència que s’aconsegueix i de la reducció de l’impacte acústic en l’entorn, una altra de les innovacions que s’incorporen és un recuperador de fum que elimina les partícules de cendra i, a través d’uns filtres, garanteix que no s’emeten partícules contaminants a l’atmosfera.

La caldera alimenta les necessitats en energia calòrica important que fa servir la planta per al procés de cocció dels seus productes i per a la neteja amb aigua calenta. “Teníem tres calderes, hem substituït la més vella i la que entra en funcionament ara les supera totes tres en conjunt”, explica Xavier Albertí, director general de La Selva.

L’empresa de Campllong va ser pionera als anys 80 en la utilització de biomassa per obtenir vapor. “Són els valors que sempre ha tingut la nostra empresa i no defallirem per aconseguir un millor respecte per l’entorn més proper de Campllong i el medi ambient en general. És una aposta ecològica que en general considerem que no ha sigut perjudicial; és un tema de vocació i no ens en penedim gens”, hi afegeix Albertí.

Territori

Un altre valor afegit que van subratllar ahir tant els directius de l’empresa com els responsables polítics i empresarials presents a la inauguració és “l’aposta quilòmetre zero”: l’estella (que procedeix de boscos locals), la proveeix l’empresa Alameda Torrent i la concepció de la nova caldera és obra de la també gironina Bigas Alsina. La Selva, amb unes instal·lacions de més de 32.000 m² a Campllong, té una facturació que supera els 80 milions d’euros. Pionera a principis del segle XX en l’elaboració de productes de xarcuteria, avui vol tenir un paper important en la implantació de les alternatives vegetals amb la marca Altervego.

LA XIFRA

9.200
tones
és la quantitat de CO2 que s’evitarà en relació amb una producció d’energia similar amb combustibles fòssils.

LA FRASE

Apostem per un respecte per l’entorn més proper de Campllong i el medi ambient en general
Xavier Albertí
Director general de la selva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia