Economia

Agricultura

La collita de cereals creixerà, però els preus no remunten

La producció d'ordi i blat augmentarà un 8%, però la renda dels productors ha caigut un 31% en dos anys

UP reclama a l'IRTA noves varietats adaptades a la indústria i contractes amb les farineres

Els productors catalans de blat i ordi, els conreus cerealístics majoritaris al país, colliran un 8% més que l'estiu passat, segons Unió de Pagesos. Ara bé, l'increment no serà suficient per compensar els baixos preus que arrossega el sector. La davallada de preus és d'una mitjana de 20 euros per tona, segons el sindicat. Enguany s'ha disparat la producció de colza, que ha incrementat un 56% la superfície.

L'hivern ha estat sec, especialment a les Terres de l'Ebre, l'Alt Penedès, l'Alt Empordà, la baixa Segarra i el sud de l'Urgell. Així, en global, la collita serà bona a la meitat nord de Catalunya i més curta al sud. Quan a finals de juliol estigui acabada la sega, l'actual campanya serà similar a la mitjana catalana del 2012-2014. La nova PAC obliga els productors a fer una major rotació de cultius, per tal d'assegurar la fertilitat de la terra. Santiago Caudevilla, responsable nacional del sector d'Unió de Pagesos, explica: “A Catalunya, sempre hem fet rotacions, perquè és bo per a la terra: menys adobs i més rendiment. Ara ens ho imposen. De vegades, sembla que ens tractin de rucs...”

Amb la nova normativa comunitària, molts han apostat per la colza, tot i ser menys soferta que el blat i l'ordi, perquè rebutja l'excés d'humitat en el moment de nàixer. Els rendiments també són inferiors. Ara bé, el preu és més alt. “És un cereal que condiciona força quan l'has de plantar, però surt a compte.” Els darrers dos anys la superfície de colza ha passat de 8.710 hectàrees a 14.394.

Sègol contra els conills

A les zones on els conills han esdevingut una plaga per als conreus, com ara l'Alt Camp, s'hi està plantant últimament sègol, un cereal que no entra en la dieta d'aquests rosegadors. També hi ha sègol a les zones amb terres poc fèrtils.

Unió de Pagesos va tornar a alertar ahir de la davallada de renda del sector dels herbacis. A Catalunya, els costos entre el 2012 i el 2014 es van incrementar un raonable 0,68%. Ara bé, durant el mateix període la producció bruta va caure un 22,5% i els ajuts desconnectats, un 13,5%. Així que cada explotació va reduir la renda neta d'un 31,4%.

Inversions especulatives

El sindicat atribueix la caiguda de la renda a la davallada del preu, que es negocia al mercat internacional i varia en funció de les collites dels grans productors com Ucraïna, l'Europa central, la Xina i l'Argentina. Però de fa anys un altre factor és clau: l'especulació. “Als operadors els calen dents de serra, si no, no tenen guanys. La lògica és ara la de la borsa i els fons d'inversió”, apunta Caudevilla. A escala local, les inversions alienes a l'agricultura també estan distorsionant el sector al regadiu. “Es fan inversions no rendibles. Si el sector continua aguantant és perquè disposa de diner barat, si no, fent números, no s'entén. És com una bombolla.”

Per incrementar preus, UP reclama a l'IRTA innovació per adaptar millor les varietats a les demandes industrials i no haver de competir en desavantatge amb les importacions, que suposen un 80% del consum de blat. També proposa “aliances” entre productors i indústria a través de contractes que garanteixin el subministrament i, alhora, un preu adequat als productors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA