Economia

Opinió

Gràcies, Cadí

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha decidit concedir a la Cooperativa Cadí la Medalla d'Honor de la Ciutat amb motiu del centenari d'aquesta empresa urgellenca. El reconeixement pretén ser un homenatge a tothom que ha fet possible aquests cent anys de feina amb el territori i per al territori: ramaders, treballadors, juntes directives i, evidentment, consumidors d'arreu que han confiat en el resultat d'aquesta feina.

Cadí va néixer fruit d'una situació de crisi agrària arran de les malvestats que la fil·loxera féu a la vinya urgellenca. Més enllà del desconcert propi d'un mal moment, les ganes de trobar solucions, la creativitat d'imaginar fórmules empresarials avançades i la capacitat de lideratge de Josep Zulueta, entre d'altres personatges rellevants, van afavorir la creació d'un incipient projecte vinculat a la producció de llet i mantega. Una llavor que, al llarg d'aquests cent anys, ha germinat i crescut fins a esdevenir una frondosa i sòlida realitat agroalimentària per a les nostres comarques i per al país sencer.

El nostre paisatge s'ha modelat en funció de l'activitat agrària i ramadera en què Cadí ha tingut un paper clau. Aquesta activitat, malgrat la progressiva concentració d'explotacions al fons de les valls, encara avui fixa població al territori i esdevé un element fonamental per entendre l'estructura geogràfica d'una comarca com l'Alt Urgell i, potser en menor grau, la Cerdanya.

De l'actitud valenta i fins i tot arriscada d'aquells pioners, de la capacitat de treballar en cooperativa, de l'esforç i la suor de molta gent, del compromís amb el territori... de tot això en podem aprendre avui moltes lliçons i prendre'n un bon exemple. Cadí ha superat guerres mundials, règims polítics de tota mena –amb els consegüents canvis agraris– i fins i tot un procés d'integració europea i globalització mundial que ha transformat radicalment el sector primari a casa nostra. Del repte, sempre Cadí n'ha fet una oportunitat. No en va avui és capaç de transformar llet de la Seu, Peramola o Meranges i vendre aquests productes als Estats Units, el Marroc i països asiàtics.

La nostra fil·loxera té avui altres formats i expressions, però els reptes que tenim per endavant requereixen aquesta actitud valenta, d'esforç, creativitat i suma que van demostrar els urgellencs fa una centúria.

Cadí és, com dèiem, un estendard de la nostra targeta de presentació al país i al món. Som la capital del formatge i, en bona part, ho devem a aquests cent anys de la cooperativa. Cadí és el pal de paller d'aquest relat que es completa amb elements tan potents com la Fira de Formatge Artesanal del Pirineu, en el marc de la Fira de Sant Ermengol; en la creixent en quantitat i sobretot en qualitat producció de formatge artesanal a les nostres comarques; en la formació formatgera a la nostra Escola Agrària del Pirineu; en la potenciació turística a través de l'Espai Ermengol i les visites a les formatgeries; en la consolidació de comerç especialitzat a la Seu mateix o bé en la investigació genètica d'alt nivell mundial que es produeix en una explotació de la comarca.

Però Cadí és encara més: la cooperativa ha estat un motor de suport a clubs esportius i entitats culturals del nostre municipi, fent una acció de mecenatge fonamental per a la continuïtat i l'èxit de molts projectes que fan ciutat i territori. Els mateixos protagonistes han volgut reconèixer-ho fent una mostra d'agraïment comuna. En una ciutat petita, on el teixit industrial no és tan nombrós com en d'altres zones del país, s'agraeix trobar el suport de la principal empresa del municipi en aquesta missió de construir una societat més viva i cohesionada a través de l'esport i la cultura.

Per tot això, i molt més, des del consistori de la Seu d'Urgell vam proposar la Cooperativa Cadí per a dos reconeixements importants a escala nacional: la Placa del Mèrit al Treball President Macià, concedida a Cadí el 2014; i la Creu de Sant Jordi, concedida a Cadí el maig d'aquest 2015. Era lògic i necessari, doncs, que l'Ajuntament li atorgués la Medalla d'Honor de la Ciutat, com ja es va fer uns anys enrere amb altres urgellencs il·lustres: Eugeni Bregolat, Elvira Farràs i Muntó i Maria Maestre Pal.

El centenari és una ocasió perfecta per donar les gràcies a la gran família de Cadí i esperonar-los a continuar caminant, com sempre han fet, braç a braç amb la ciutat i el territori. Gràcies, Cadí, i per molts anys més!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida