Economia

Valeo manté el trasllat però ara s'avé a negociar

La direcció renuncia a portar producció i treballadors de Martorelles a Saragossa de forma immediata

Vol evitar els tribunals obrint la porta a una solució pactada

Poques hores després de comunicar als sindicats que rectificava en el seu propòsit de traslladar la producció i la plantilla de la seva planta de Martorelles a Saragossa –una operació que s'havia d'iniciar el 9 de novembre vinent–, la multinacional francesa Valeo va canviar d'estratègia. En una reunió mantinguda ahir en un hotel de Barcelona, la direcció de l'empresa va detallar als representants sindicals el nou pla que ha posat sobre la taula, en què manté la decisió inicial de portar producció i treballadors a Saragossa però no de manera immediata, per negociar acords que permetin “el trasllat de manera ordenada i consensuada”.

L'alegria inicial dels 250 treballadors de la planta de Martorelles, que mantenen una vaga indefinida des del juliol passat, va passar a decepció en menys de 24 hores. “Ja ens esperàvem una segona part de la notícia” d'abans-d'ahir, va reconèixer el president del comitè d'empresa, Manuel Zamora, que va coincidir amb el representant de CCOO i membre del comitè d'empresa Juan Jiménez que volen “sortides que no siguin traumàtiques, parlant de tot allò que la plantilla vulgui sense cap pressió, fins i tot tractar un nou pla industrial”. Per Jiménez, “si són capaços de parlar de mesures socials i laborals, provarem aquesta via amb un vot de confiança”.

Demandes presentades

Tot i la decepció, els treballadors de Valeo valoraven ahir que el futur de l'empresa torni a l'àmbit laboral i abandoni, de moment, el jurídic. Els sindicats havien presentat demandes judicials amb la petició de nul·litat de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) i la suspensió cautelar del trasllat de la planta, basant-se en el fet que l'empresa no ha ofert cap explicació sobre el desmantellament d'una planta que té un pla de viabilitat vigent fins al 2019 i el trasllat de la seva producció a Saragossa, tenint en compte que el seu principal destí són les plantes de Nissan i Seat a Barcelona. Per la secció sindical de CGT, amb aquest canvi d'estratègia l'empresa “vol aconseguir per altres vies allò que té por de perdre als tribunals”.

El govern, pendent del procés

El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va declarar ahir que se sentia satisfet per la “revisió de les intencions” comunicada per la direcció de Valeo, però també va manifestar el desig que “la decisió sigui definitiva i sostinguda en el temps”. En aquest sentit, Puig va garantir que el govern català es mantindrà “molt amatent” respecte a les decisions de la multinacional francesa. Amb referència al possible trasllat de la planta de Martorelles a Saragossa, Puig va afirmar que la Generalitat sempre ha considerat que “no s'aguantava ni des del punt de vista jurídic ni des del punt de vista industrial”, i es va felicitar que el canvi de plantejament de Valeo hagi arribat en el marc del Tribunal Laboral de Catalunya, “on han confluït empresa, treballadors i mediadors”. En el nou procés de negociació entre la direcció de Valeo i els representants sindicals s'han fixat quatre reunions les dues setmanes vinents, que es faran els dies 20, 23, 27 i 29 d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga