Empreses

L'enginyeria VAHC obrirà delegacions a París i Lima

La firma va néixer fa dos anys impulsada per extreballadors de Rusán, una empresa que va tancar amb la crisi

L'enginyeria d'automatització de processos industrials VACH pensa a obrir delegacions a París i Lima, per consolidar aquests dos mercats on té grans expectatives de creixement. L'empresa de Martorelles (Vallès Oriental), amb només dos anys de vida, genera ja el 40% de la seva facturació a l'exterior gràcies al fet que els seus clients són bàsicament grans grups internacionalitzats. També es dóna la circumstància que un dels socis de VAHC és expert en mercats exteriors, de manera que vendre a fora ha estat natural d'un bon inici.

També ho és la fixació de la seva directora general, Sonia Sánchez, que té l'objectiu de incrementar la xifra d'exportacions fins al 75%. “La terciarització de l'economia catalana és imparable, per la qual cosa hem de pensar que el nostre mercat principal és a fora”, explica Sánchez. En l'actualitat, VAHC concentra les seves ofertes principalment a Europa (França, Polònia, Rússia, Ucraïna i països nòrdics), Sud-amèrica i nord d'Àfrica.

L'entrada sol fer-se a través d'un client local que automatitza les seves plantes a l'exterior, o a través d'empreses integradores del país d'origen que ajunten màquines de proveïdors diferents; en altres ocasions, són les mateixes enginyeries les que col·laboren per fer ofertes de línies completes. VAHC s'encarrega de la part que requereix una solució a mida.

En el cas de França i el Perú, VAHC ha trobat distribuïdors locals amb qui han establert un clima de confiança, i ara volen fer un pas endavant i obrir-hi representacions. “França per a nosaltres és un mercat natural –tota la plantilla parla francès– i el Perú té un gran potencial de creixement”, afirma la responsable de la firma.

Els orígens de VAHC es troben en la companyia sabadellenca Rusán Construcción de Maquinaria, que va tancar fa uns anys víctima de la crisi. El nou projecte el van posar en marxa l'equip d'enginyers mecànics i electrònics, amb el suport d'un grup inversor (propietari del 51% de l'empresa) i dels antics clients: “Hem recuperat el 80%”, subratlla Sánchez. Actualment, l'enginyeria treballa per a Puig, Lacer, Armando Álvarez o B Braun.

Però l'experiència del vell projecte de la família de Sonia Sánchez pesa molt en la cultura de la nova firma, que es resisteix a augmentar l'estructura: “Després del que hem passat prefereixo posar el focus en la rendibilitat que no en el creixement”, diu. Aquesta mentalitat els porta a no treballar amb finançament extern, de manera que quan aborden un projecte, fan implicar-hi clients (que anticipen part del pagament) i proveïdors (que cobren quan ells ho han fet). Sánchez reconeix que això els limita a l'hora d'assumir comandes, sobretot d'aquelles que els obliga a dissenyar des de zero (ara són el 35% del total). Són projectes a nou mesos vista i representen un repte financer gens menyspreable.

No obstant això, el 2014 van créixer un 50% fins als 1,2 milions d'euros i enguany ho faran un 5%,de manera que estan en procés d'augmentar la superfície productiva, que tenen llogada a Ferros Planes, i arribar als 1.500 m².

Facturació

1,2 M€

Treballadors

15

Any de fundació

2013

Rusán tenia una divisió d'automatització de processos, que ha donat lloc a VAHC, i una d'etiquetatge, que ara és MSL. Gairebé tots els socis estan en les dues empreses. Semblen negocis similars però són força diferents tecnològicament i comercial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia