Economia

La caiguda de la morositat fins al 12% al març avala la recuperació econòmica

La xifra de crèdits impagats es rebaixa en gairebé 4.200 milions i la taxa se situa en el nivell del 2013

La política monetària del BCE n'accelera el descens

La morositat del crèdit concedit per les entitats financeres espanyoles va continuar baixant el març passat i es va situar en el 12,09%, quatre dècimes menys que el febrer anterior, a causa de l'increment del crèdit però també del descens dels impagaments, dues dades que indiquen que la recuperació de l'economia és un fet i que la política monetària endegada pel Banc Central Europeu (BCE) està donant els seus fruits.

Segons la informació provisional del març publicada ahir pel Banc d'Espanya, a final d'aquell mes el sistema financer hauria aconseguit retallar els crèdit morosos en gairebé 4.200 milions i situar la xifra total en 166.219 milions, mentre que la cartera total de crèdits va créixer fins als 1,375 bilions, des dels 1,363 bilions del febrer passat. Aquesta dada confirma la tendència a la baixa que la morositat va reprendre al febrer, després de registrar un lleu augment al gener, que va trencar la dinàmica de quatre mesos consecutius de caigudes.

La morositat, que gairebé sempre millora uns mesos després que ho faci l'atur, confirma amb el seu descens la recuperació econòmica i el seu percentatge és cada cop més a la vora de situar-se per sota del 12%, prop dels nivells del juliol del 2013, quan la taxa era de l'11,97%.

Construcció i entorn

Segons els experts, el descens “podria haver tardat alguns mesos més a produir-se si no hagués estat per l'inestimable ajut del BCE i la seva política monetària, que va provocar una caiguda forta en les rendibilitats dels bons i dels tipus d'interès, al qual tenen referenciats els agents de crèdit els seus deutes amb els bancs.

La majoria dels 170.000 milions en crèdits dubtosos que hi havia al març corresponen al sector constructor i l'immobiliari, amb els quals els bancs intenten prorrogar els crèdits per guanyar temps. D'altra banda, la cartera dels establiments financers de crèdit (EFC), que atorguen bàsicament finançament per l'adquisició de béns de consum, també es va reduir al març fins al 9,6%, després de tres mesos seguits en el 9,64%.

La qualitat del nou crèdit atorgat i la neteja duta a terme en els últims anys fan creure als experts que “ajudaran que la morositat es redueixi cada dia més i retorni a nivells sostenibles i raonables”.

L'administració també rebaixa

Les administracions públiques han reduït un 30% el temps que triguen a abonar les seves factures als treballadors autònoms; tot i això, sumen una mitjana de 80 dies de retard, quan el termini màxim que tenen per llei és de 60 dies, segons un informe sobre la morositat a l'Estat elaborat per l'EAE Business School. Amb un 66% de ràtio d'impagaments sobre factures vençudes, l'Estat duplica la mitjana de la Unió Europea, situada en el 33%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona