Economia

Sant Pere Pescador, Castelló d'Empúries i l'Escala, lliures de nitrats

A la demarcació de Girona hi ha un centenar de municipis classificats com a zones vulnerables en contaminació de nitrats, sobretot els del Pla de l'Estany

Els municipis de l'Alt Empordà Sant Pere Pescador, Castelló d'Empúries i l'Escala han estat desclassificats com a zones vulnerables per contaminació de nitrats. Així ho va anunciar ahir a Girona el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep M. Pelegrí, que va explicar que la llista de zones vulnerables es va elaborar l'any 1998, que cada any ha anat creixent i que afecta un 70% de la superfície agrària de Catalunya.

Pelegrí va lamentar ahir que durant anys s'ha culpabilitzat el sector –agricultors i ramaders– de la contaminació dels aqüífers per la gestió dels fertilitzants i de les dejeccions ramaderes. “Des del punt de vista de conscienciació social, s'ha de saber que això no és així i entendre que les dejeccions ramaderes no són residus, sinó adobs”, va afirmar.

Rebaixar nivells

Per intentar rebaixar els nivells de contaminació dels aqüífers per nitrats, el conseller va explicar que gràcies a la investigació que ara fa uns quinze anys va iniciar l'estació experimental de l'IRTA de la Fundació Mas Badia de la Tallada d'Empordà, dirigida per Josep Maria Pagès, s'ha aconseguit que el sector fes un canvi en la manera de fertilitzar els camps, ajustant l'aportació de nitrats. El pla per a la millora de la fertilització s'està desenvolupant actualment a totes les comarques gironines. Pelegrí va assegurar que ha tingut un impacte molt important perquè “ha contribuït a l'adopció d'un model sostenible de fertilització, alleujant conflictes socials que hi havia hagut, i ha millorat la imatge del sector”.

Això ha permès que, per primera vegada després de detectar i començar a atacar el problema, s'hagin exclòs de la llista tres municipis. Això vol dir que tenen menys de 50 mil·ligrams de nitrat per litre d'aigua. L'índex continua sent superior en un centenar de municipis de la demarcació, i, segons han assenyalat, la comarca gironina amb més dificultats per controlar la filtració de nitrats és el Pla de l'Estany.

El director general d'Agricultura, Joan Gòdia, va explicar que les mesures d'eficiència han inclòs situar mesuradors de nitrats dels purins, utilitzar drones per avaluar a través del color el nivell de fertilitzants que cal en un camp, testar sistemes de centrifugació per separar material sòlid del líquid o comprovar si modificant la dieta del bestiar es pot contribuir a reduir l'aportació de nitrats.

LA XIFRA

70
per cent
de la superfície agrària de Catalunya està inclosa en les zones vulnerables per contaminació de nitrats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga