Economia

Proposen escorxadors mòbils per afavorir la venda directa del ramader

La iniciativa, que es veu viable des del punt de vista tècnic i econòmic, es va presentar ahir durant la Fira Catalana de l'Ovella de Ripoll

Molts escorxadors municipals han tancat en els darrers anys, fet que ha suposat un problema, sobretot per als ramaders petits, ja que aquests equipaments s'han centralitzat i els queden més lluny. Això els ha encarit el cost del transport i també la qualitat de la carn, perquè els animals han de passar més estrès. Per aquests motius, el sector oví va demanar a la Generalitat que es plantegés la creació d'escorxadors mòbils, i, ahir, en el marc de la Fira Catalana de l'Ovella i de Santa Teresa de Ripoll, es va presentar l'estudi corresponent, elaborat pel Consorci Ripollès Desenvolupament.

Segons es va afirmar, “és viable econòmicament, tècnicament i normativament”. L'estudi s'ha fet sobre les comarques d'Osona, el Ripollès i la Garrotxa, i per al sector oví i el del cabrum. Neus Monllor, artífex de l'estudi juntament amb Manolo Sánchez, va dir que l'objectiu d'aquesta iniciativa “és millorar la renda dels ramaders i afavorir la venda directa i de qualitat”. Precisament en aquest darrer factor hi va fer especial èmfasi, “perquè cada vegada la gent aposta més per consumir carn de qualitat, i, per tenir-ne, fan falta eines. Aquest tipus d'escorxador hi podria ajudar”.

Podria sortir a compte

Segons va dir, l'escorxador mòbil “seria viable econòmicament”. La mateixa persona que se'n fes responsable hauria de fer el sacrifici, desplaçar l'escorxador i netejar-lo, i els ingressos s'aconseguirien amb la venda de la pell i les despulles dels animals. Perquè fos un equipament viable s'haurien d'escorxar 5.310 animals a l'any “i entre les tres comarques n'hi ha cap a 60.000”. Però a l'Estat espanyol no hi ha cap escorxador d'aquest tipus. “Només al nord d'Europa n'hi ha algun, i a Argentina i a Xile”, cosa que vol dir que “ens l'hauríem d'inventar”.

L'escorxador mòbil, però, no va ser l'única proposta als ramaders que van omplir la sala Eudald Graells. Amb els mateixos objectius, en l'estudi es plantegen escorxadors propis a cada explotació. Els autors del treball van aportar xifres de la inversió que això pot representar. “Un escorxador molt ben preparat en què no hi falti res suposaria una inversió de 23.000 euros”, però també van preveure la possibilitat d'un escorxador més senzill, “però que compleix la normativa”, per un cost de 15.700 euros.

El millor marrà, el de la Caseta del Sadurní

A la fira de l'ovella es va premiar el millor bestiar que una trentena d'explotacions d'arreu de Catalunya, però majoritàriament del Ripollès, van exposar a la mostra. La Caseta del Sadurní de Ripoll va aconseguir el premi més important, el que reconeix el millor marrà. El Mas de Sora i el Miquelet d'Ogassa van quedar en segona i tercera posició, respectivament. Pel que fa al millor lot de xaies, el guanyador va ser Mas Gorit, de Peralada, seguit del Mas la Cabana de Campdevànol i Can Picola d'Ogassa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA