Economia

L'oferta de turisme enològic creix any rere any a l'Empordà

A part de les visites als cellers i a les vinyes, s'ofereix la possibilitat d'elaborar vi

També es pot fer enoturisme en caiac i tastar un vi criat al fons del mar

“S'ofereix la possibilitat de posar-se a la pell del viticultor”

No fa gaires anys que els viticultors gironins van decidir afegir-se a la moda de l'enoturisme, el turisme enològic, i obrir les portes dels seus cellers per mostrar a tothom que hi estigui interessat el que fan. A la demarcació, va ser Castell Peralada qui va introduir aquesta nova moda, i amb els anys s'hi han anat afegint altres cellers, entre els quals hi ha Espelt Viticultors, Can Sais, Empordàlia, Terra Remota Arché Pagès, Coll de Roses, Cooperativa Espolla i Mas Oller, entre d'altres. Però n'hi ha molts més. De fet, la denominació d'origen Empordà està formada per 55 municipis de l'Alt Empordà (35) i del Baix Empordà (20).

La majoria de les propostes que es fan es basen en una visita guiada al celler i a les vinyes, amb descoberta de l'entorn i dels treballs del camp (segons l'època de l'any) i un tast (també guiat) d'alguns dels vins que elaboren. Fins i tot n'hi ha algun que ofereix la possibilitat d'enllaçar la visita amb un dinar en un restaurant i, fins i tot, passar la nit en un hotel de la zona.

Entre les novetats d'enguany, destaca la proposta que fa el celler de vins i olis Masetplana, de Garriguella. “Hem creat una forma totalment innovadora de proporcionar una experiència diferent del que s'ha vist fins ara relacionat amb el món del vi”, expliquen. A banda d'oferir la clàssica degustació de vins, la visita al celler o el passeig per les vinyes, Masetplana ofereix als amants del vi “que es posin a la pell del viticultor”. És a dir, que visquin en primera persona tots els passos i processos necessaris que se segueixen per elaborar un vi, i que al final de tot el procés “s'emportin a casa el seu propi vi”. L'experiència de Masetplana es reparteix en tres dies i s'ensenyarà als participants el tipus de varietats que existeixen i com reconèixer les seves qualitats, es farà una visita al terreny per conèixer la terra, així com un tast de monovarietals, fins al cupatge i afinament del vi acabant amb la presentació en forma embotellada del vi. “L'objectiu és que cada participant pugui endur-se a casa unes quantes caixes d'ampolles del seu vi per al seu consum o, perquè no, per regalar-les”, expliquen.

Però aquesta no és l'única activitat innovadora. El celler empordanès Perelada, per exemple, proposa enoturisme en caic aquest estiu. La sortida és des de la platja del port de Llançà i els participants naveguen en caiac direcció nord, “gaudint del Mediterrani” i observant les vinyes de la finca Garbet –de Perelada– i desembarcant a la cala de Cap Ras, amb vistes al cap de Creus. Aquí els visitants gaudeixen d'un tast comentat de dos vins i un cava del celler.

I tot i que aquesta no és una novetat pròpiament d'un celler, sí que està relacionada amb el món del vi. L'hotel Cala Jóncols, de Roses, conjuntament amb el celler Espelt de Vilajuïga –amb vi– i Oliveda –amb cava– submergeix a una fondària d'uns 27 metres les ampolles al fons del mar. El procés amb el vi el va començar el 2009 i ja ha venut 3.600 ampolles, el que representa 900 ampolles anuals. Cala Jóncols és l'únic lloc de l'Empordà que disposa d'una autorització especial atorgada per la Generalitat per dur a terme aquesta pràctica. Amb aquest procés de criança submarina, el vi “aconsegueix tenir una boca ampla i fresca amb un final lleugerament iodat molt diferent del que tindria el mateix vi envellit en un celler convencional”.

L'experiència del cava s'ha iniciat molt recentment. De fet, el rescat de les primeres ampolles de cava fermentades sota l'aigua està previst que es faci al setembre.

La intenció de l'establiment és repetir aquestes experiències de vi i cava submarí amb altres cellers de l'Empordà. Volem estendre també l'experiència de les bodegues subaquàtiques a altres restaurants de referència, als qui es dóna la possibilitat d'enfonsar sota l'aigua de cala Jóncols les ampolles que creguin oportunes per oferir als seus clients.

La DO Empordà ha superat aquest any per primera vegada els cinc milions d'ampolles venudes en un any. Els cellers de la denominació empordanesa van vendre l'any passat 5,4 milions d'ampolles, amb un augment del 13% respecte a les 4,8 milions d'unitats del 2012. Aquesta tendència confirma, segons la DO Empordà, l'espectacular evolució de vendes de la denominació empordanesa en els últims exercicis. Per tipus de vi, el negre continua sent la varietat més venuda i la que ha experimentat un creixement més gran.

LES XIFRES

5,4
milions d'ampolles
van vendre els cellers de la denominació d'origen Empordà l'any passat.
2,1
milions d'unitats
de vi negre, que és la varietat més venuda pels cellers empordanesos.
Camins de vi

Les comarques empordaneses promocionen rutes

En el marc de la promoció de la marca Empordà, les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà ja han començat a promocionar productes turístics conjuntament, i un dels primers que s'ha concretat és basa precisament en el món del vi. Amb el títol Camins de vi i un mapa unificat, s'han reagrupat dos circuits creats anteriorment a cada comarca: per una banda, el camí del vi de l'Empordà, que va des l'àrea de Capmany fins a Roses, resseguint cellers; d' altra banda, el camí del vi i del suro, que va des del nord de Palafrugell fins a Calonge. En els dos casos les rutes inclouen cellers de la DO Empordà. Entre aquestes dues vies, s'ha creat l'anomenat Camí d'Enllaç, que uneix les dues rutes principals i potencia els punts d'interès gastronòmic. Paral·lelament, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà també promou paquets d'enoturisme. Un d'aquests és el paquet Can Coll, amb preus d'entre 195 i 235 euros, i fórmules amb dues nits d'allotjament, sopar a la cooperativa de Garriguella i visita amb degustació al celler Mas Llunès.

E. C.

Trentena edició de la Mostra de Vi

La mostra de Figueres celebra l'aniversari amb innovacions

La Mostra de Vi de l'Empordà (del 4 al 7 de setembre a Figueres) celebrarà enguany el trentè aniversari i ho farà amb un ampli ventall d'innovacions i descomptes per als visitants. Per una banda, els visitants que arribin a Figueres en tren durant els dies de la mostra es beneficiaran d'un 30% de descompte en el preu del bitllet. L'oferta inclou també descomptes del 50% en l'entrada del Museu del Joguet i el Museu de l'Empordà. Diversos restaurants de Figueres han dissenyat un menú especial durant els dies de la mostra del vi, menú que permetrà fer un maridatge amb la DO Empordà. Pel que fa les pernoctacions, cada reserva que es faci en un dels hotels de la ciutat durant la mostra rebrà de regal una ampolla de vi d'un dels cellers participants. Finalment, entre els obsequis, regals i obsequis anunciats per aquesta trentena edició, també hi haurà un descompte del 30% en la compra d'un tiquet de la mostra per a les persones nascudes el 1984, l'any que es va organitzar la primera edició de la fira.

e. c.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia