Economia

Tot a punt per a la nit del foc a les poblacions gironines

Més petards a la venda, espectacles pirotècnics i nombroses revetlles organitzades auguren una nit de festa arreu de la demarcació

Els pastissers preveuen vendre unes 125.000 coques

Els petards, les coques, el cava i la revetlla triada. Tot és ja a punt avui perquè, aquest vespre, milers de gironins surtin al carrer per celebrar la revetlla de Sant Joan, la nit del foc, la nit més curta de l'any, el solstici d'estiu. L'oferta és abundant perquè pràcticament tots els municipis celebren, d'una manera o altra, aquesta festa que atrau grans i petits ja sigui en revetlles particulars o populars.

Fins a 106 punts de venda de petards a la demarcació, entre casetes i locals i un total de sis espectacles pirotècnics que utilitzaran entre deu i cent quilos de barreja explosiva, dues actuacions de trabucaires i diversos correfocs repartits pel territori garanteixen la dosi esperada de pólvora, soroll i foc. I tot sense oblidar les desenes i desenes de fogueres que s'encendran, en molts casos, amb l'arribada de la flama del Canigó, que donarà el tret de sortida de moltes de les celebracions. Així, per exemple, l'Agrupament Escolta i Guia Sant Pere de Figueres ja va pujar al cim del Canigó per recollir la flama que arribarà avui a la ciutat, o des de Campdevànol, on també van a cercar la flama.

Coques de brioix

Una 'celebració que, com no pot ser d'altra manera, va íntimament relacionada també amb un àpat: la coca de Sant Joan. El gremi de pastissers de Girona preveu que es vendran unes 125.000 coques, una xifra similar a la dels altres anys i amb uns preus que, des de fa tres anys, es mantenen i ronden els 15 euros. El president del gremi, Josep Costa, explica que és la tradicional coca de brioix amb fruita i pinyons la més sol·licitada, però que, tot i això, els pastissers n'elaboren de tot tipus per poder satisfer les demandes de la gent i així, també n'hi ha de xocolata, de cabell d'àngel, de crema, de greixons. Per a tots els gustos.

Un cop triats els petards i la coca, només cal decidir on celebrar la revetlla. L'oferta a les comarques gironines és molt àmplia: des de Girona capital fins al poble més petit. A Girona ciutat, la colla castellera dels Marrecs de Salt dóna el tret de sortida als actes més tradicionals, amb la posterior arribada de la flama del Canigó i el ball de gegants a la plaça del Vi. El Folc de Sant Joan torna un any més als jardins Fora Muralla, mentre que al parc de les Ribes del Ter, la revetlla popular Foc a la Feixa! tindrà l'espectacle de foc dels Diables de l'Onyar. Més diables també seran els protagonistes dels correfocs i espectacles de foc previstos a Olot, Sant Joan de les Abadesses, Ribes de Freser, Banyoles o Blanes on, per primer cop, fins a una quinzena d'entitats i col·lectius ha unit esforços per tirar endavant una gran festa, al passeig del Mar, que inclourà tallers per la mainada, sopar popular i, fins i tot, l'encesa d'una estelada amb 800 espelmes. Seguint amb el foc, s'han programat castells d'artifici tant a poblacions costaneres com ara Platja d'Aro, Roses i Castelló d'Empúries com de muntanya, com ara Camprodon i Vilallonga de Ter. O el castell de focs al barri de Fontajau de Girona, on se celebra la festa major.

LA XIFRA

125.000
coques
són les que els pastissers gironins calculen que es vendran a la demarcació aquesta vigília de Sant Joan.

Les bruixes tornen a Llers

Llers és terra de bruixes i el dia de Sant Joan es convertirà de nou en un poble embruixat ple d'activitats al voltant de l'esoterisme i el fenomen de la bruixeria. La plaça del Ramal serà el punt central de la fira Fes-te bruixa a partir de què aniran sorgint una vintena d'activitats i des d'on es podrà passejar per uns carrers ambientats amb encanteris i fets fantàstics. Es podrà visitar la fira esotèrica, d'herbes i productes naturals, artesania i alimentació. I hi haurà tallers de manualitats, així com contes i rondalles per als més petits, i conferències i música per a totes les edats. Un grup de dones del poble s'ha posat al capdavant de l'organització amb la intenció de convertir la fira en una jornada que permeti fer volar la imaginació i recuperar llegendes de Llers. Totes les associacions col·laboren en els actes de la fira. Els Gra-Llers i Festorum de 5 posaran música als carrers del poble; Carme Joan, coneguda com La bruixa de Llers, parlarà dels mites de les bruixes; s'estrenarà el ball de bruixetes i el ball de bruixes, ja cap al fosc, tancarà la jornada amb un ritual màgic en què podrà participar tothom.

Les dones d'aigua de Sant Joan les Fonts

La nit de Sant Joan també ofereix la possibilitat, des fa onze anys, de gaudir de l'espectacle gratuït La nit de les dones d'aigua, que se celebra sota el pont medieval de Sant Joan les Fonts, just al costat del riu Fluvià. Es tracta d'un espectacle únic de dansa i teatre que explica la màgica i misteriosa llegenda de les dones d'aigua de Sant Joan, amb l'aparició d'uns éssers fantàstics protectors de les aigües i els rius i acompanyats de follets i fades dels boscos del poble. Més de 40 persones participen en aquest espectacle, la majoria, voluntaris de Sant Joan, però també de poblacions properes. L'espectacle, que va ser creat l'any 2004 per l'àrea de promoció municipal de Sant Joan les Fonts, s'ha anat professionalitzant i, any rere any, reuneix més i més espectadors, bona part d'ells arribats de fora de la zona. L'espectacle es clourà amb un piromusical amb el Rèquiem de Mozart i, tot seguit, hi ha previst un ball de revetlla amb l'orquestra Maracaibo. La nit de les dones d'aigua s'emmarca dins la programació de la festa major d'aquesta població de la Garrotxa, que s'allarga fins al 25 de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona