Les pedregades no afecten enguany la collita de poma i s'espera arribar a les 90.000 tones

L'IRTA ofereix unes jornades tècniques per presentar noves varietats de fruits i tècniques per millorar la producció

Després que l'any passat les pedregades fessin malbé part de la collita, enguany el temps ha estat força favorable i els productors fan una previsió optimista dels resultats de la campanya. Segons el president de Poma de Girona, Venanci Grau, la producció arribarà a les 90.000 tones –de les quals unes 50.000 estan incloses en la indicació geogràfica protegida Poma de Girona–. El fet que no hi hagi hagut tempestes i pedregades permetrà que la poma de la nostra demarcació tingui bona qualitat en sucres. Visualment, però, la collita no tindrà tanta coloració com altres anys. Això ha estat a causa de les altes temperatures del mes d'agost.

Nits fresques

I és que, segons va explicar ahir en les jornades Joaquim Carbó, tècnic de l'IRTA Mas Badia, perquè la coloració del fruit sigui òptima és important que algunes nits la temperatura se situï per sota dels 15 graus. «I això no ha passat cap dia, ni abans ni durant la recol·lecció», va dir. El 2007, per exemple, en què la coloració de la collita va ser normal, hi va haver quatre nits per sota dels 15 graus. I el 2008 la baixada de temperatures es va produir a partir de la segona quinzena d'agost. Per millorar la coloració, Carbó va destacar que «produir moltes tones no és sinònim de qualitat», i va recomanar carregar menys els arbres de fruits per obtenir-ne de més bona categoria.

Bona venda, tot i la crisi

Venanci reconeix que, tot i el context de crisi econòmica, les perspectives de venda de la collita són bones. No obstant això, es preveu que al principi hi hagi més dificultats ja que encara queda poma de la campanya anterior, bàsicament de la que arriba d'importació. Tot i això, es preveu que després la producció gironina pugui entrar al mercat sense gaires dificultats. El sector, a més, sosté que la marca Poma de Girona té una gran relació qualitat-preu i ofereix les màximes garanties.

JOSEP M. CORNELL

«Sovint es busca poma més esnob quan la d'aquí té una gran qualitat»

Josep M. Cornell, gerent de la cooperativa Girona Fruits, considera que la campanya de la poma d'aquest any serà força bona i defensa la qualitat del producte gironí respecte a la de productes d'altres països.

–Quina valoració fa de la collita d'aquest any?
–«Serà una collita normal, amb una gran qualitat en sucres i amb un bon gust al paladar. Això és perquè el temps ha estat bo i no s'ha produït cap pedregada que ens hagi perjudicat seriosament. Això, per contra, provoca que visualment la poma no hagi aconseguit tant de color.»
–Massa calor.
–«Sobretot un temps abans de la collita, a la poma li va bé que les nits siguin fredes. I aquests darrers quinze dies hem patit una onada de calor no gaire habitual. Tampoc demanem pluges perquè això a vegades significa tempesta i tampoc és positiu.»
–Ja tenen xifrada la campanya d'aquest any de Girona Fruits?
–«Segurament arribarem a unes 22.000 tones.»
–Com els afecta la crisi?
–«Hem tingut un mercat complicat però esperem uns bons resultats i que, fins i tot, la crisi acabi sent positiva. I és que a Girona produïm una poma amb molt bona relació entre qualitat i preu. Molt sovint el consumidor busca coses més esnobs, com ara la poma italiana, la francesa, la xinesa o l'australiana. Però nosaltres produïm poma de la nostra terra, amb les màximes garanties.»

Menys fruits a l'arbre

Un dels aspectes que es van destacar en la jornada d'ahir va ser la necessitat de carregar menys l'arbre de fruits. En aquest sentit, es van mostrar noves tècniques d'aclarida. Segons va explicar el director de Mas Badia, Josep M. Pagès, una de les tècniques que s'estan assajant en aquesta estació experimental agrícola és un sistema mecànic d'aclarir de flors l'arbre perquè hi quedi el nombre apropiat de fruits i tinguin la màxima qualitat. Es tracta d'un mecanisme de fils que giren i fan disminuir de manera considerable el nombre de flors. Així mateix, també es van presentar les noves varietats que s'estan experimentant en poma d'estiu, préssec i nectarina. «La innovació i la millora de la qualitat és l'única sortida per competir en aquest mercat tan ferotge», considera Pagès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.