Economia

La fi de la campanya turística continua sumant aturats, 13.000 a l'octubre

Malgrat l'alça, les llistes del SOC tenen un 2 per cent menys d'usuaris que fa un any

L'Estat registra el primer descens interanual des de l'inici de la crisi

Com ja va passar al setembre, la fi de la temporada turística ha enviat molta gent a les llistes de l'atur, a Catalunya, gairebé 13.000. No se'n salva cap demarcació ni cap sector, a excepció de la construcció. Els serveis, la branca més vinculada a la campanya d'estiu, suma més de 11.000 nous desocupats. De tota manera, qui hi vol veure una consolidació de la millora detectada en els darrers mesos –en què s'ha alentit la destrucció d'ocupació– també tenia ahir dades per remarcar: el nombre actual de 633.832 inscrits a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya suposa una reducció interanual de l'1,9%, és a dir que hi ha 12.474 desocupats registrats menys que fa un any.

Al conjunt de l'Estat, els serveis d'ocupació tenen 87.000 nous usuaris però el mes s'ha tancat amb 22.138 aturats menys que l'octubre del 2012. La dada és especialment significativa perquè és el primer descens interanual des del maig del 2007 i, segons el Ministeri d'Ocupació, contrasta amb “el fort augment interanual registrat els mesos d'octubre al llarg de tota la crisi”.

Els sindicats CCOO i UGT van alertar ahir que el descens interanual de l'atur és conseqüència de l'emigració, sobretot de joves que no troben feina, i de “l'efecte desànim” dels aturats que ja no reben prestació i que no renoven com a demandants de feina als registres oficials, perquè no confien que serveixi de res. Segons la USOC, les dades demostren que la millora era un miratge fruit de l'estiu i, tot i admetre que estem millor que el 2012, subratlla que “aquesta tendència a l'estabilització es barreja amb uns índexs d'atur dramàtics”. La patronal Pimec, en canvi, és conscient que caldrà veure l'evolució dels propers mesos, però assenyala que la baixada interanual de l'atur per quart mes consecutiu a Catalunya és un indici de la recuperació i la sortida de la crisi.

LA FRASE

Cal anar al 2002 per trobar una evolució anual tan bona, i això podria indicar un canvi de tendència
Ramon Bonastre
secretari ocupació govern

Més contractes, però el 89 per cent són temporals

Content, però caut, el secretari d'Ocupació i Relacions Laborals, Ramon Bonastre, va recordar ahir que cal remuntar-se al 2002 per trobar un mes d'octubre en què l'atur hagi baixat tant respecte al mateix mes de l'any anterior, la qual cosa podria indicar un canvi de tendència. Si res no canvia, doncs, Bonastre confia que Catalunya començarà a crear ocupació neta el primer trimestre del 2014, tot i que va aclarir que serà “un procés lent” i la millora serà inicialment tímida.

Bonastre també va remarcar l'alça del 15% en la contractació respecte al setembre, però als sindicats els preocupa la seva tipologia, ja que el 89 per cent d'aquests contractes van ser temporals. Els indefinits van representar gairebé l'11 per cent del total, mentre que l'any passat van suposar el 12,6%.

Pel que fa a l'afiliació a la Seguretat Social, tot i que va pujar lleugerament a l'Estat, a Catalunya el retrocés és tant mensual com interanual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona