Economia

Un inversor rus vol fer una planta de caviar a Osor

Preveu construir una piscifactoria de 4.248 m² amb 23 tones d'esturions

Segons el projecte, es produirien dues tones de caviar l'any i quaranta de peix

Un inversor rus resident a Lloret de Mar, Alexey Denisov, vol muntar una piscifactoria per a esturions a Osor per produir caviar. El projecte, que ha elaborat l'empresa alemanya United Food Technologies International, ja ha estat presentat a l'Ajuntament, i en té el vistiplau, segons va explicar ahir l'alcalde, Isidre Font (CiU), que ho veu com una oportunitat de crear llocs de treball i dinamitzar el municipi, un dels més petits de la comarca de la Selva.

Amb tot, no n'hi ha prou que l'alcalde, ni els vilatans, vegin amb bons ulls el projecte. Com que la piscifactoria es vol instal·lar entre la riera d'Osor i la carretera que porta a Sant Hilari, a la sortida del poble, l'Agència Catalana de l'Aigua també hi ha de donar el vistiplau, i sembla que és en aquest punt on es pot encallar, ja que, segons va ser informat l'alcalde, el lloc triat és en zona inundable. “Només s'ha inundat un cop en cent anys, i no es tracta de fer-hi cap edifici, però diuen que aquí no es pot fer”, va explicar Font.

L'empresari rus i els tècnics alemanys ja van visitar Osor fa un parell d'anys i es van interessar per fer-hi la piscifactoria, però com que els terrenys afectats pertanyen a diversos veïns del municipi, s'havia de negociar amb tots. Mentre a Osor se'n parlava, els empresaris van visitar altres llocs de Catalunya i fins i tot van anar a Llívia per buscar altres indrets, però finalment van tornar a Osor fa un parell de setmanes, i van explicar a l'alcalde que el millor lloc que han trobat és la riera d'Osor. Isidre Font va explicar ahir que ja s'ha parlat amb els propietaris dels terrenys i que tots estan d'acord a vendre. Ara mateix, a la zona (que fa pendent) només hi ha algun hortet i zones de bosc i matolls. En total, fa unes dues hectàrees, i es calcula que el cost de compra dels terrenys estaria entre els 60.000 i els 100.000 euros.

Segons l'avantprojecte que han presentat a l'Ajuntament, necessiten 4.248 m² per a la piscifactoria, dels quals 2.124 serien de construcció. El nombre de peixeres seria de 78. En la part a tocar de la carretera se situarien peixeres petites per als alevins, i a la zona més propera a l'aigua, la piscina per als esturions adults. El projecte de construcció és de dotze mesos, i donaria feina inicialment a una vintena de persones, segons van explicar els empresaris a l'alcalde.

Per començar, portarien a Osor 7.564 alevins (amb un pes d'entre 0,02 grams i 100 grams), 2.688 de dos quilos de pes, i 3.327 femelles d'entre quatre i set quilos de pes per engegar la producció.

Isidre Font va manifestar ahir que si finalment, l'ACA no hi dóna el vistiplau hauran de buscar una altra ubicació al municipi, tot i que tant els tècnics alemanys com Denisov estaven entestats a fer la piscifactoria als terrenys que es van mirar.

60.000
euros
d'inversió (i fins a 100.000) es calcula que caldrien per adquirir els terrenys.
28,8
tones
d'esturions, entre alevins i femelles, es portarien per iniciar la piscifactoria.

Bistecs d'esturió a la Costa Brava

N. Forns

L'empresari rus i els seus tècnics també van comentar a l'alcalde d'Osor que tenen intenció d'utilitzar els mascles d'esturió per comercialitzar-ne la carn. Atès que el mascle no serveix per produir caviar, el seu futur seria convertir-se en filets, i Denisov ja tenia pensat, segons va explicar a Font, obrir més endavant una cadena d'establiments de menjar ràpid amb carn d'esturió. Les primeres converses amb l'empresari rus no van ser senzilles, segons va explicar Font, atès que Denisov no parlava res més que rus, i Font no domina aquest idioma. Malgrat tot, amb el temps i altres russos que han fet d'intèrpret, ja s'han anat entenent.

Una de les principals preocupacions d'Isidre Font és aconseguir dinamitzar el poble. Osor abans era poble de pas obligat per anar a Sant Hilari Sacalm, però amb la posada en servei de l'eix transversal, la carretera és molt poc freqüentada. El municipi havia anat perdent habitants, però darrerament ha experimentat un lleuger creixement i segons el cens de la setmana passada, hi ha 476 habitants, quantitat que feia anys que no s'assolia. El 2012 Osor tenia 451 habitants, però ja feia anys que perdia població, segons va explicar Font.

Amb aquest panorama, qualsevol perspectiva de creixement i negoci nou és benvinguda –sempre que no faci malbé el paisatge o contamini–, i sembla que la piscifactoria entra en aquests paràmetres.

Una altra de les batalles d'Isidre Font és aconseguir que el geriàtric que s'ha d'instal·lar algun dia a la Selva interior es construeixi finalment a Osor. Font ja té els terrenys ideals perquè s'hi pugui instal·lar, i remarca que no hi ha cap poble dels voltants que tingui la tranquil·litat que es respira a Osor. La població és ideal per fer-hi passejades i reposar. Hi ha dues carnisseries, un forn de pa que ha obert recentment i una botiga de queviures. L'any passat, uns veïns de Sant Hilari van començar una plantació de camamilla a Osor, una iniciativa que va ser molt benvinguda.

Un peix que pot viure fins a cent anys i no és madur fins als vint

L'Acipenser gueldenstaedtii, que també es coneix com l'esturió diamant o l'esturió del Danubi, és una espècie d'esturió que es troba a l'Azerbaidjan, Bulgària, Geòrgia, l'Iran, el Kazakhstan, Romania, Rússia, Turquia i Ucraïna. Pot mesurar fins a més de dos metres de llargada i pot arribar a pesar 115 quilos. No és un peix que creixi i es reprodueixi amb rapidesa, de manera que és especialment vulnerable a la pesca. Els beluga són encara més grans (poden arribar a fer més de cinc metres). La família dels esturions té unes 26 espècies. També es caracteritzen per la seva longevitat (poden arribar fins als cent anys), i no són madurs sexualment fins al voltant dels vint anys.

Ja fa alguns anys que es van començar a criar els esturions en captivitat i es van perfeccionar tècniques per poder-ne extreure els preuadíssims ous sense sacrificar la femella ni estressar-la excessivament.

Segons l'ACA, el problema que tindria la piscifactoria a la ubicació triada és que no només els terrenys són inundables, sinó que la riera d'Osor no té prou cabal. Representants de l'ACA i de l'Ajuntament d'Osor es van reunir el mes de gener per avaluar les possibilitats de la planta, però segons l'ACA són els empresaris els que han d'estudiar ara un nou emplaçament.

Només hi ha una piscifactoria, a la Val d'Aran

Actualment a Catalunya només es produeix caviar a la Val d'Aran, i és un tipus de caviar diferent del que es faria a Osor. Els esturions de la Val d'Aran (comercialitzats per l'empresa Caviar Nacarii) són de l'espècie Acipenser baerii, originària del llac Baikal, a Sibèria. Els que United Food Technologies International vol portar a Osor són de l'espècie Arcipenser gueldenstaedtii, que produeixen el caviar oscietra i que, segons van explicar els empresaris a l'alcalde, és d'una qualitat només superada pel beluga. Hi ha quatre tipus bàsics de caviar: beluga, esterlet, oscietra i sevruga. Segons el projecte, a Osor es produirien en principi 40 tones de peix l'any, i només dues de caviar.

El preu del caviar és molt variable, depenent de l'espècie que el produeix. De fet, també es comercialitza caviar que no prové d'esturions, com ara de salmó, amb molt menys valor comercial. Durant el 2012, Caviar Nacarii va produir 895 quilos de caviar i 7,5 tones de carn d'esturió, que es van distribuir a Europa, l'Extrem Orient i els països àrabs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona