Empreses

Les vinyes amb telèfon incorporat

Del camp al celler, Domenio Vitis és una aplicació pionera de control de la producció

La fusió de cooperatives és la nova eina per millorar les rendes del pagès

Des d'una tauleta o un telèfon d'última generació es pot decidir quin és el punt òptim de maduració del raïm, el tractament fitosanitari que en cada moment requereixen els ceps d'una finca concreta o quan s'entra la verema al celler. Ho permet una aplicació pionera, la Domenio Vitis, desenvolupada per Cellers Domenys i la també cooperativa catalana Click.

Tot elaborador sap que el futur d'un bon vi comença a les vinyes. Les 2.200 hectàrees de ceps dels socis de Cellers Domenys estan escampades per quatre denominacions d'origen i nombroses parcel·les. “Vam decidir crear una plataforma global que ens permetés un millor control sobre el producte final”, explica Lluís Roig, el director de la cooperativa. Després de dos anys de desenvolupament, la utilitat de la Domenio Vitio s'ha demostrat tant al celler com al camp.

Els ha possibilitat inventariar totes les vinyes: varietats, edats, localització, superfície. L'aplicació està penjada a un servidor i quan el tècnic en viticultura arriba a la finca s'hi connecta mitjançant el GPS. Tauleta en mà, anota tota la informació sobre l'estat del raïm i el cep, l'evolució vegetativa, si li calen o no tractaments addicionals, el millor moment per podar, etcètera. Penjada al núvol de la xarxa, des del celler poden veure i compartir la informació, planificar i conèixer per endavant com anirà la collita. “Optimitzem l'entrada del raïm al celler, evitant les puntes de saturació a tota la cadena de premsat, fred i dipòsits. Amés, collim el raïm en condicions òptimes de maduració”, explica el director tècnic de Cellers Domenys, Ciríac Carbó.

L'aplicació es va estrenar la passada verema, amb resultats “òptims”. Ara, l'estan perfeccionant perquè aviat sigui també a l'abast de tots els socis. “El seguiment compartit del quadern de camp és fonamental. Els productors podran fer-nos consultes, intercanviar opinions des de la mateixa vinya, amb tota la informació disponible a l'abast dels tècnics i dels pagesos alhora.”

L'objectiu final d'aquesta aplicació pionera és “tancar el cercle a través d'una eina global que interacciona amb el pagès, per poder oferir vins de la màxima qualitat”, remarca Lluís Roig. La Domenio Vitis ha aconseguir el premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2012, que concedeix la Conselleria d'Agricultura. I ha despertat força interès entre algunes denominacions d'origen i cellers privats. “N'estem molt satisfets. És una eina versàtil i seria ideal que la resta del sector la pogués utilitzar.” Domenys i Click estudien la possibilitat de comercialitzar-la.

La innovació destinada a la millora de la competitivitat ha estat una constant a la cooperativa de Sant Jaume dels Domenys, que s'acosta al centenari encetant el camí de la modernització de l'estructura empresarial. El 2006, el celler va liderar el procés de fusió amb les cooperatives de la Bisbal i Banyeres del Penedès. “El mercat és global i molt exigent en normatives, serveis, qualitat i preu. Ens calia una nova estructura per assolir aquests objectius”, argumenta Lluís Roig. L'any passat, el procés va continuar amb la fusió amb les cooperatives de Blancafort i Rocafort de Queralt (Conca de Barberà), donant com a resultat el naixement de Cellers Domenys. Sumant la producció dels ara 400 socis, han passat dels 12 milions de quilos de raïm als 18 milions. La reorganització del negoci els ha permès inversions com l'obertura de l'agrobotiga a Sant Jaume. També la posada en marxa enguany de l'adequació del celler modernista de Rocafort de Queralt, on han concentrat l'elaboració de cava i aviat s'obrirà a l'enoturisme.

La fusió també els ha permès diversificar l'oferta de producte: ara elaboren i comercialitzen vins i caves emparats en les denominacions Penedès, Cava, Catalunya i Conca de Barberà, a banda de comercialitzar oli amb DO Siurana. Els seus vins i caves se situen en la franja mitjana de preu, d'on de moment no pensen moure's. De fet, embotellen tan sols el 5% de la producció. La resta el venen a l'engròs, principalment al mercat català i espanyol (90% de la producció). “El procés d'embotellat l'hem iniciat recentment i volem anar a poc a poc. I abans de pensar a exportar, cal que ens consolidem en vins embotellats al mercat estatal.”

Cellers Domenys continuarà perseguint assolir més dimensió. A través d'un conveni, els socis de la cooperativa de Calafell li porten mig milió de quilos. “La rendibilitat de les explotacions no s'ajusta a la producció. S'han de prendre decisions. Com fa cent anys amb el naixement de les cooperatives, ara la fusió i la intercooperació tenen sol objectiu: millorar les rendes del pagès.”

Com a resultat de la fusió de les cinc cooperatives, Cellers Domenys està reorganitzant les marques de vi i cava, que elabora sota l'empara de quatre DO. Comercialitza Gorgs del Glaç, Blancafort i enguany ha tret un cava rosat de trepat, Les Tres Naus.
Facturació
9,5 M€
socis
400
Hectàrees vinya
2.200

Pla pilot d'autocontrol per a les seccions de crèdit

Cellers Domenys és la quarta entitat catalana de crèdit agrícola en volum de dipòsits, 28 milions. La gestió de la cooperativa de l'Aldea i la reestructuració bancària general han dirigit totes les mirades cap a les 108 cooperatives amb seccions de crèdit de les cooperatives. “És curiós, estem qüestionats per un cas puntual. Però no vam entrar en els productes bancaris i aquest 2013 estem resistint millor del que se suposava”, assegura Lluís Roig, també president de l'Associació de Seccions de Crèdit.

La relació de confiança amb els socis és “bàsica”. La secció dels Domenys té “morositat zero, comparada amb el 8% o 10% de la banca”. En un panorama d'increment de costos de producció, continuen finançant inversions necessàries per als socis, com les dels plans de millora. “La desaparició de les seccions de crèdit agrícoles és impossible. Després de l'immobiliari, el sector agrícola és el segon més penalitzat en concessió de préstecs. Mentre, li cal invertir constantment per modernitzar-se.” I hi afegeix: “La bancarització significaria la destrucció de les empreses agrícoles.” Ara bé, perquè no es repeteixin casos com el de l'Aldea, i mentre s'estudia amb el govern un nou reglament, l'associació implanta una plataforma informàtica d'autocontrol periòdic de les entitats. “És una eina de gestió per complir la normativa quant a les declaracions periòdiques.” Domenys, Coperal i Arrosaires del Delta ja l'han posat en marxa com a experiència pilot. Enguany, s'hi sumaran una trentena de seccions més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona