El darrer full de la història d'Aconda

La fàbrica tanca i la plantilla tem que acabarà no cobrant tots els diners que se li deuen

«Hem arribat al final i la dura realitat és que 236 persones aniran a engreixar les cues de l'atur», deia ahir el president del comitè, Joan Brugué, el qual es va mostrar abatut, tant en l'assemblea com en la roda de premsa posterior. L'enuig el va dirigir contra els bancs, que es van negar a compartir les garanties hipotecàries amb l'Institut Català de Finances i van frustrar l'operació que podia salvar l'empresa.

Per la seva part, els treballadors van mostrar una barreja de sentiments: malestar, indignació, tristesa, decepció i incertesa pel futur que albiren, malgrat que ahir ja es van posar en contacte amb una empresa de recol·locació que els ajudarà a buscar feina. La seva gran preocupació, ara per ara, és cobrar. Ja es presenta un problema amb la nòmina del juny. L'empresa només els en pagarà la meitat. Segons la directora de recursos humans, Aconda té a la caixa 400.000 euros, dels quals 200.000 han d'anar destinats a la Seguretat Social. La resta serà per les nòmines però el conjunt ascendeix a uns 414.000 euros.

Les indemnitzacions

Després hi ha les indemnitzacions i la liquidació. Pel que fa a les indemnitzacions, Fogasa els pagarà el mínim: 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats. Això representa un màxim de 26.520 euros per a cadascun. L'agreujant, però, és que gran part de la plantilla fa més de vint o trenta anys que treballa a l'empresa. Per tant, se'ls deuran encara diners. Serà un deute que contraurà l'empresa. Així, els treballadors se sumaran a la llista de creditors d'Aconda.

«No volem ser els últims a cobrar», deia un treballador. Per això, fins i tot es va plantejar la possibilitat de fer guàrdia davant la porta de la fàbrica per no deixar sortir maquinària ni matèria primera fins que el deute amb la plantilla s'hagués resolt. Posteriorment, però, es va decidir que el que interessa és que l'empresa vengui a bon preu les seves propietats i obtingui diners per així després poder reclamar. El comitè va assegurar que estarà amatent a totes les operacions per evitar especulacions. Però la incertesa de com anirà tot aquest procés era patent.

A part de la indemnització, els treballadors també tenen dret a una liquidació, que la pagarà Fogasa amb un import màxim de 10.892 euros per persona.

Una plantilla unida

«Vull destacar l'esforç de la plantilla en tot el procés. Si no hagués estat així, ja faria temps que estaríem enterrats», va dir Brugué. En el que segurament serà la seva darrera roda de premsa, encara va deixar entreveure l'optimisme que ha mostrat tots aquests mesos: «Hi ha una petita possibilitat que un inversor compri l'empresa. Sé que hi ha converses iniciades però és molt difícil que arribin a bon port. Però que m'agradaria haver de tornar-vos a convocar per dir-vos que s'han pogut recuperar alguns llocs de treball.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

L’Incavi invertirà 7 milions d’euros fins el 2030 per adaptar la viticultura al canvi climàtic

Reus
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida