Economia

Piaggio pressiona el govern perquè augmenti els ajuts i salvi la planta de Derbi

El grup italià considera insuficient l'aportació de la Generalitat per donar continuïtat a Martorelles

El suport català suposava el 25% de la inversió total

El grup italià Piaggio va comunicar ahir al comitè d'empresa que els ajuts de la Generalitat per poder donar continuïtat laboral i industrial a la planta de Derbi a Martorelles són “insuficients” i que el seu futur haurà de venir de fora del grup. La planta, amb una plantilla d'unes 150 persones, només té producció programada fins al 31 de juliol, data a partir de la qual es dóna per acabat el compromís que va adquirir el grup italià amb la Generalitat per reconduir les instal·lacions cap a la fabricació de components per a les empreses del mateix grup Piaggio.

Fonts sindicals van assegurar que el govern català havia ofert a Piaggio el màxim suport que permet la llei pel que fa als ajuts públics, però la multinacional de motos creu que aquest ajut, que cobria el 25% de la inversió total, no li permet continuar a Martorelles. Els ajuts que la Generalitat ha posat damunt la taula, segons fonts de la conselleria d'Empresa i Ocupació, són tots aquells que la legislació i la situació de crisi permeten i es concentren, entre d'altres, en formació de la plantilla per a la nova feina, incentius per a la producció industrial i finançament per a la reforma de la planta i per a l'adquisició que la nova línia de producció requeria.

La conselleria es reunirà aquesta setmana amb el comitè d'empresa i la setmana vinent amb els representants del grup italià “per concretar posicions”. La resposta negativa als incentius que ofereix el govern “va arribar dimecres o dijous de la setmana passada”, van concretar fonts de la conselleria, que asseguren que “hi ha temps per poder-ho resoldre”. Tanmateix, les mateixes fonts es reafirmen que es va oferir una quantitat de diners important “sempre supeditada al fet que es donés continuïtat al projecte, tant en el sentit laboral com industrial”.

Des dels representants dels treballadors es considera que l'anunci de Piaggio és “un xantatge i una excusa” per fer el que volia fer des d'un principi, “que no és més que tancar la planta de Martorelles”. “El grup Piaggio s'ha rigut de nosaltres –diu el comitè d'empresa– i de la Generalitat, jugant amb l'esperança de la plantilla i buscant sempre el seu objectiu final de deslocalitzar la producció.” I afegeix: “[Al gener] Es van deslocalitzar 5.000 unitats de les 17.500 que teníem previst fabricar nosaltres aquest any, i que han traslladat a la planta d'Aprilia, a Itàlia, que també forma part del grup Piaggio.” Aquest “engany”, segons els treballadors, “ha estat bloquejant possibles acords amb terceres empreses que s'havien interessat en la planta de Martorelles”.

LA DATA

31.07.12
Data límit
de la producció programada de motos a la planta de Derbi a Martorelles i inici de la reconversió.

LA XIFRA

5.000
unitats
de la producció que havia de fer Martorelles aquest any ja s'han desplaçat a una fàbrica del grup a Itàlia.

De l'ERO temporal a una amenaça de tancament

Ara fa gairebé un any, Piaggio anunciava un expedient de regulació d'ocupació (ERO) d'extinció per a tota la plantilla de Derbi a Martorelles perquè es tancava la planta. El govern català va intercedir en el conflicte i l'ERO es va frenar. El compromís, llavors, era trobar un tercer que es fes càrrec de la planta i dels treballadors. Van sorgir algunes ofertes, però després de l'estiu Piaggio s'ho va repensar. Es va pactar un ERO temporal –des de l'1 de desembre de l'any passat fins al 12 de gener d'aquest any–, a causa de la disminució de la producció causada per la caiguda del nombre de vendes en el mercat. I, mentre la planta de Martorelles era tancada, representants de Piaggio es van reunir amb la Generalitat, a Barcelona, per anunciar la reconversió de la planta de fabricació de motos en una de components, que treballaria per al grup. A canvi, volien ajut públic. Ara diuen que no n'hi ha prou i tornen amb l'amenaça del tancament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.