El comitè d'Aconda denuncia que els bancs encallen la compra de l'empresa perquè guanyen més diners si tanca

El comitè d'empresa d'Aconda Paper de Flaçà ha denunciat que els bancs estan posant pals a les rodes a l'operació de compra per part d'un inversor català del sector paperer, perquè amb el tancament de l'empresa podrien acabar guanyant-hi més diners. El president del comitè, Joan Brugué, va explicar que actualment l'empresa té un deute de 13,4 milions d'euros amb les entitats financeres –concretament, BBVA, Banc Sabadell, Banc Popular, Banc Santander i Deutsche Bank–. Si l'empresa tanca, però, els bancs cobrarien a través de les garanties hipotecàries. Això vol dir que es quedarien les propietats d'Aconda (terrenys i naus), valorades en uns 20 milions d'euros. Amb l'afegitó que els terrenys estan qualificats com a urbanitzables i s'hi podrien construir pisos. «Estem en època de crisi, i no toca especular amb els terrenys. I això és el que ens fa por que estiguin fent», va dir Brugué.

Aconda busca a contrarellotge un canvi d'opinió dels bancs. L'inversor català està disposat a comprar l'empresa, i l'Institut Català de Finances (ICF) també està disposat a fer una inversió de 8 a 10 milions d'euros. El problema és que els bancs no volen compartir les garanties hipotecàries amb l'ICF (al qual Aconda també deu diners, uns 9,3 milions). I tot està aturat per aquest problema. «Volen tot el pastís aquells que sempre guanyen. És una vergonya que els bancs, que són els que sempre es beneficien de tot, fins i tot en temps de crisi, no vulguin compartir les garanties hipotecàries per salvar una empresa i 240 llocs de treball», va denunciar Brugué, que va afegir-hi que és probable que si l'empresa tanca els bancs hi guanyin, però segurament no hi haurà diners per pagar les indemnitzacions als treballadors.

El futur d'Aconda s'ha de definir aquesta setmana. En teoria el jutge mercantil ja hauria d'haver dictat la liquidació de l'empresa. No obstant això, ha donat uns dies de marge, a petició de l'ICF, que és el que negocia amb els bancs, per intentar desencallar l'operació de compra.

PROTAGONISTA

JOAN BRUGUÉ
president del comitè d'empresa
«Als bancs se'ls injecta diners perquè ajudin les empreses, i després no arriben. No volem que n'hi posin, només que comparteixin les garanties hipotecàries»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona