Opinió

EDITORIAL

Més estímuls i menys retallades

En vista de la llarga crisi econòmica europea en general i més concretament a l'Estat espanyol, on encara es mostren amb més cruesa les seves conseqüències, cal reaccionar amb urgència. És cert que després de fer el diagnòstic les primeres mesures adoptades pels governs han anat en la línia de retallar despesa amb l'objectiu de reduir el dèficit. El problema ve quan després de diversos exercicis rebaixant els pressupostos el creixement no és l'esperat. Precisament per aquest motiu, cada vegada hi ha més experts i dirigents d'institucions econòmiques internacionals que prediquen una altra estratègia. Cal buscar un equilibri entre la retallada -que segur que en alguns casos és necessària- i l'estímul econòmic amb l'objectiu de créixer.

Aquesta setmana hem volgut preguntar als experts quina era la seva opinió per fer front a la difícil situació econòmica que viu Catalunya i l'Estat espanyol. Perquè la veritat és que les conseqüències són evidents. Segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) a Catalunya ja hi ha 775.400 persones sense feina i 5.273.000 al'Estat espanyol. Els economistes consultats, en conjunt, afirmen que només retallant despesa pública no es quadren el números. Cal compaginar aquestes retallades amb mesures per estimular l'economia i evitar un enquistament de la recessió. Buscar polítiques d'estímul no vol dir que l'Estat deixi de ser rigorós en relació amb els mercats. A tall d'exemple, cal reduir la despesa corrent però caldria augmentar les inversions. També és necessari potenciar encara més la internacionalització, perquè moltes empreses han obtingut beneficis gràcies a la seva activitat fora del mercat espanyol. Els experts també ens han explicat en les pàgines d'obertura de L'Econòmic que cal ser rigorosos i dir la veritat perquè reduir enguany el dèficit fins al 4,4% serà molt difícil, per tant val més fer bé les coses ni que es necessiti un període més llarg de temps per aconseguir l'equilibri.

El sector de l'oli passa un mal any

Els productors del sector de l'oli no passen el seu millor moment. Enguany, per culpa de diversos fenòmens meteorològics, els pagesos de l'olivera han vist reduïda la collita a la meitat respecte a l'any anterior. La sequera ha estat la culpable de malmetre el fruit, amb les conseqüències evidents d'aconseguir una caiguda preocupant de la producció d'oli d'oliva. En aquest sentit, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) calcula que la darrera collita haurà reportat 21.300 tones d'oli, la qual cosa suposa un 51,3% menys de la producció total assolida l'any passat. En vista d'aquest panorama, els excel·lents olis catalans -que estan emparats per les denominacions d'origen protegides (DOP) de les Garrigues, Siurana, Terra Alta i Empordà- es veuran abocats a la reducció de la seva producció, amb conseqüències directes per als ingressos. Precisament per pal·liar, en part, aquesta situació, la Generalitat preveu mesures per donar un baló d'oxigen a un sector molt castigat. A més, la davallada de la producció no ha servit, però, per fer recuperar la cotització del preu de l'oli, que ha caigut 64 cèntims per litre en quatre anys i, des l'any passat, està per sota els preus de cost. Les cooperatives agràries quantifiquen els costos productius en 2,18 euros per litre. Els catalans hauríem de saber apreciar la qualitat dels nostres productes de proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes