Economia

Venda d'edificis públics

Ingressos de fins a 550 milions abans de final d'any

La venda d'edificis públics és una de les accions que està duent a terme la conselleria d'Economia per aconseguir ingressos extraordinaris i reduir el dèficit. Aquest any ja ha posat en marxa dues grans operacions immobiliàries i la intenció del govern, tal com va assegurar ahir Artur Mas, és continuar en aquest camí.

Les dues fases que s'han iniciat aquest 2011 contemplen la venda d'un total de 37 immobles, la immensa majoria a Barcelona. Segons els càlculs de la Generalitat, s'ingressaran prop de 550 milions d'euros abans de final d'any, que és quan se sabrà quines empreses han aconseguit aconseguir aquestes propietats. Fins i tot, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia inclòs en el pressupost un ingrés provinent d'operacions patrimonials i societàries.

Dels dos lots, el més sucós és un de 450 milions que inclou les seus d'Agricultura, Ensenyament o Medi Ambient, entre d'altres. Alguns dels edificis més cars són unes oficines del Departament d'Economia al passeig de Gràcia, al costat de la Borsa –més de 57 milions–, o la seu d'Educació, a Via Augusta –52 milions–. A hores d'ara hi ha tres firmes favorites per endur-se aquests immobles, dues de les quals són Deustche Bank, a través del seu fons RREEF, i el també fons nord-americà Carlye.

Tot i que els edificis ja no seran públics, la Generalitat els continuarà ocupant amb règim de lloguer i garanteix una rendibilitat anual d'un 8% als compradors. Però hi ha alguna excepció, com l'antiga seu del Memorial Democràtic, a Via Laietana. En aquest cas és possible que s'enderroqui –hi ha diverses deficiències estructurals– i l'ocupi algun negoci hoteler. La venda d'aquests equipaments serà un dels puntuals econòmics de l'executiu per als anys vinents, però n'hi ha un altre, també relacionat amb el patrimoni i que serviria per fer operacions financeres. Es tracta del traspàs per part de l'Estat de 150 edificis propietat de la Seguretat Social i destinats a la Sanitat. La idea d'Economia per rendibilitzar-los és aplicar una mena d'hipoteca. En dret civil català s'anomena cens emfitèutic –un leasing al venedor–. Concretament, és la venda d'un actiu que s'arrenda simultàniament al seu venedor, de manera que el venedor disposa d'un capital que pot utilitzar amb finalitats financeres o empresarials. Inclou, a més, el dret o l'obligació de recomprar del venedor.

Però en aquests moments el més calent és a l'aigüera. El traspàs d'aquestes propietats –vuit hospitals, ambulatoris i la seu de l'ICS a Barcelona –es va acordar en la comissió bilateral i, de moment, no s'ha avançat. A més, el canvi del govern espanyol pot endarrerir el procés.

MARC BATALLER



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA