Economia

comerç

Les botigues de segona mà tripliquen l'espai en dos anys

Cada cop més, els consumidors es decanten per adquirir productes usats perquè surten més econòmics

A la demarcació s'ha passat dels 3.700 metres quadrats el 2009 als 9.850 actuals

Sabates a dos euros, piques de bany a tres euros, cotxets de nadó a 40 euros i neveres a 50 euros. Són alguns dels preus que es poden trobar en les més de vint botigues dedicades als productes de segona mà que hi ha actualment a les comarques gironines. Es tracta d'objectes que busquen una nova vida, un cop ja han deixat de fer servei al seu propietari. Tot i que alguns consumidors encara són reticents a comprar productes usats, cada cop són més els que opten per aquesta solució, que permet moblar un pis a preus gairebé simbòlics o adquirir els objectes necessaris per a l'arribada d'un nadó a costos molt ajustats.

A finals de l'any 2009 hi havia a les comarques gironines 3.700 metres quadrats de superfície dedicada a la segona mà, una xifra que la persistència de la crisi ha fet incrementar fins als 9.850 metres quadrats actuals, un increment al voltant del 165%. Tot i que algunes de les botigues d'objectes usats ja tenen una trajectòria relativament llarga a la demarcació, com ara la franquícia de la cadena internacional Troc, inaugurada el 2001 a Sarrià de Ter, moltes han sorgit en els últims dos anys.

Aquest és el cas d'Eco-Shop, una empresa belga amb disset establiments al seu país que va triar Sarrià per instal·lar la primera botiga fora de Bèlgica. Una altra empresa que també s'expandeix en aquest sector és la cadena El Món de la Segona Mà, que vol inaugurar deu botigues en dos anys a l'N-II, des de l'Alt Empordà fins a Barcelona. De moment ja n'ha obert tres, situades a Santa Llogaia d'Àlguema, Blanes i Santa Susanna.

El responsable d'Eco-Shop a Sarrià, Kumar Sujit, va explicar que, tot i que al principi els clients acudien més amb comptagotes a l'establiment, actualment la botiga ja és més coneguda i atrau més consumidors. En alguns casos, fins i tot, els clients ja reserven determinats objectes abans que Sujit tingui temps d'inventariar-los.

D'altra banda, també hi ha qui es guanya la vida treballant conjuntament amb les botigues de segona mà. És el cas de Paulina Chillón, que recull objectes usats per vendre'ls a les superfícies com ara Eco-Shop. D'aquests negocis tothom surt beneficiat, “uns perquè estalvien comprant, i uns altres amb el que els compren”, reflexiona en aquest sentit Chillón.

A part de les botigues que tenen un espai físic on vendre productes de segona mà, també proliferen els mercats i els webs dedicats a aquest sector.

LA FRASE

Hi ha clients que reserven determinats objectes abans que la botiga tingui temps d'inventariar-los
Kumar Sujit
responsable d'Eco-Shop

Cotxes també de segona mà

Un capítol a part, tot i que també relacionat amb la crisi, són les vendes de vehicles de segona mà. Segons un estudi del comparador d'assegurances Seguros.es, entre el juliol i l'agost d'aquest any, un 53,5% dels cotxes venuts a la demarcació eren de segona mà o seminous. Tot i que es tracta de més de la meitat dels vehicles despatxats a la demarcació, el percentatge encara es troba per sota de la mitjana de Catalunya, que se situa al 63,7%. Una altra resposta a la crisi ha estat el creixement dels espais d'intercanvi, que també permeten donar una segona vida a productes usats, però en aquest cas sense que hi hagi diners pel mig. Un exemple és el web d'intercanvi de l'Ajuntament de Girona, així com els mercats d'intercanvi, que permeten canviar objectes en bon estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona