Empreses

Petromiralles es diversifica i salva la depressió del gasoil a domicili

L'empresa catalana aguanta el sotrac i es manté entre les principals distribuïdores de productes petroliers a l'Estat espanyol tot i disputar-se el mercat amb multinacionals de la talla de BP i Repsol

Aquesta història se situa en un poble per on circula més combustible que gent. I no, no es tracta de cap emirat saudita, sinó d'un petit municipi de la comarca de l'Anoia, gairebé a tocar la ratlla que marca el límit amb l'Alt Camp i la Conca de Barberà: Santa Maria de Miralles. Amb poc més d'un centenar i mig de veïns empadronats, aquest poble és la seu de Petromiralles, una empresa de carburants que va despatxar l'any passat 1.178 milions de litres de combustible i que figura en el top 8 de les distribuïdores de productes petroliers que operen a l'Estat espanyol, disputant-se les garrofes amb grups multinacionals com ara Repsol, Cepsa, Galp i BP.

Una benzinera situada en una cruïlla de carreteres del poble va ser l'inici, l'any 1967, de l'activitat de Petromiralles. Des de llavors, l'empresa no ha parat de créixer a un ritme constant. Valgui com a exemple la dada que revela l'evolució que ha experimentat el negoci a partir del canvi de segle: 95 milions de litres l'any 2000 s'havien multiplicat per 10 un cop tancat l'exercici del 2009. “El salt de qualitat l'hem fet any rere any”, explica Emili Miramunt, cap del departament de màrqueting de la companyia, comandada per la família Torrens.

EL DIPÒSIT PLE.

Malgrat que Miramunt no concreta la facturació que el grup Petromiralles (integrat per set empreses diferents) va tenir el 2010 –“Nosaltres parlem en termes de litres, perquè parlar en termes de diners és enganyós, ja que depèn molt del preu a què vagi el producte”-, la xifra de negoci gira al voltant dels 1.000 milions d'euros. Hi ajuda el fet que la companyia tingui repartits els ous en, almenys, tres cistells diferents. És a dir, a banda de la distribució al detall de combustible a domicili, l'empresa ha articulat una bona xarxa de gasolineres (algunes de pròpies i altres que funcionen en termes de col·laboració) i també té una forta estructura per a la distribució industrial i majorista. “Diversificar és la clau, perquè si un dia falla una cosa s'ha de poder recórrer a una altra”, diu Isabel Miramunt, cap del departament de vendes.

Això ha permès a Petromiralles no interrompre el seu creixement aquest 2011 malgrat que el mercat de la distribució de gasoil a domicili ha experimentat una caiguda. Les altes temperatures registrades en bona part del país fins ben entrat el mes d'octubre, l'alt preu del combustible i la cada vegada més estesa proliferació d'aparells elèctrics que subministren escalfor sense requerir tanta despesa de cop ha fet que la distribució de gasoil C (l'usat per a calderes de calefacció) estigui en nombres inferiors als registrats el 2010 (vegeu peça).

De fet, l'empresa no es mostra excessivament preocupada per la tendència del mercat perquè, malgrat que la distribució a particulars és una de les potes sobre les quals s'aguanta l'activitat de Petromiralles, no és menys cert que en aquest sector el seu radi d'actuació es limita a Catalunya, mentre que tant en el negoci de les benzineres com en el de la distribució majorista sí que té capacitat operativa arreu de l'Estat espanyol i, per tant, pot compensar una eventual disminució de la distribució a particulars.

RUTES COBERTES.

Ho apunta Emili Miramunt quan diu: “El nostre servei més important és el d'operador petrolier. A banda que traslladem l'àmbit geogràfic a tot l'Estat, és diferent abastir una caldera de 500 litres d'un particular que proveir una indústria o portar 80.000 litres de combustible a una benzinera”.

La xarxa de gasolineres de Petromiralles està formada per 14 estacions de servei pròpies i 46 més en què hi participa en termes de col·laboració. D'acord amb aquesta col·laboració, aquestes benzineres donen als usuaris de les targetes Petromiralles el mateix servei que una estació pròpia de la companyia.

Explica Isabel Miramunt que tenen cobertes “les principals rutes de transport de l'Estat, tant per l'arc Mediterrani com pel nord en direcció al País Basc i la frontera francesa”, i que, atès que la majoria dels clients de la companyia són camioners i empreses de transport, és útil ser-hi, tant amb benzineres pròpies com col·laboradores (en aquest cas Petromiralles s'estalvia la inversió i la gestió del personal).

Petromiralles té gasolineres a Andorra i, si bé està amatent a possibilitats de negoci, l'expansió a altres països es veu complexa: “Els tràmits es compliquen i el pagament d'impostos s'encareix”, diu Emili Miramunt. Ell mateix explica: “A hores d'ara, de cada euro de benzina, 52 cèntims són impostos”.

El consum de gasoil C va de baixa

Una cançó que es va fer popular fa un temps, tot i tenir una lletra i una melodia com a mínim irritants, predicava que al cantant li agradava la gasolina i demanava de manera reiterativa que li donessin més gasolina. No consta que aquell cantant estigués subvencionat per les distribuïdores de gasoil de calefacció, que han vist com el consum d'aquest combustible ha experimentat una tendència a la baixa.

En concret, dades de la Cores (Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers) revelen que el consum de gasoil C a Catalunya ha caigut 12.000 tones en un any.

Les últimes dades que té tancades la Cores són de data 31 d'agost de 2011 i mostren un consum de 116.824 tones des de l'1 de gener. En el mateix període de l'any anterior el consum va ser de 128.435 tones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona