Economia

maresme

La manca de sòl obliga Premià a centrar-se en els pisos buits

Segons dades del 2009, hi ha en desús 629 immobles en una població on el 99% del terreny està ocupat

Es crearà una oficina d'habitatge perquè faci de mitjancera entre propietaris i llogaters

Premià de Mar necessita pisos perquè els joves no marxin a viure a altres indrets. Si bé és cert que la crisi econòmica ha aturat les ànsies expansionistes de molts municipis, Premià de Mar es troba amb una dificultat afegida: no disposa de més sòl per fer habitatges. El seu terme municipal, un dels més petits del país, ja s'ha espremut al màxim –és el cinquè municipi més dens de Catalunya– i actualment tan sols queda per desenvolupar la zona de les hortes de Ponent, on el nou pla general preveu la construcció de fins a 450 habitatges. Un cop executada aquesta promoció, l'extensió del sòl no ocupat serà inferior a l'1% del total.

En aquest context, el consistori s'ha marcat com a objectiu posar en circulació la màxima quantitat possible de pisos desocupats, que, segons xifres del 2009, arriben fins als 629, una xifra gens menystenible en una població d'uns 27.000 habitants. “És clar que no podrem créixer més; per tant, cal buscar altres vies”, explica el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU). Entre les actuacions que es començaran en breu hi ha la de crear l'oficina local d'habitatge –que s'instal·larà en un equipament municipal que encara s'ha de decidir– i crear un cens d'habitatges buits. Se sospita que en els dos darrers anys aquesta xifra s'ha disparat. “Incentivarem les rehabilitacions dels habitatges més vells i farem d'intermediaris entre els propietaris i els possibles llogaters”, explica el regidor. Aquestes mesures s'inclouen en el nou pla d'habitatge, que s'ha aprovat aquesta setmana en el ple municipal, amb el suport d'ICV-EUiA. El govern local vol començar a aplicar-lo com més aviat millor.

LA XIFRA

629
habitatges estan buits
a Premià de Mar, segons dades de l'any 2009.

Aturada del creixement al municipi

Més de la meitat del parc d'habitatges del municipi, concretament un 53%, té menys de 40 anys. Aquesta dada reflecteix el creixement del municipi en els darrers anys, sobretot a partir de la dècada dels vuitanta, quan va començar un augment de quasi vuit mil veïns. En els darrers anys, aquesta progressió s'ha estancat fruit de la crisi i de la situació urbanística, que fa que Premià sigui molt a prop del seu sostre de població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona