Economia

Els fabricants de motos aposten per la innovació

Les empreses gironines han presentat les novetats

Rieju i Gas Gas llancen la moto elèctrica i Ossa ho ha fet amb la nova Explorer, una moto mixta pensada per anar per muntanya i per ciutat

Els fabricants de motos de la demarcació han apostat clarament per la innovació, i la majoria han donat a conèixer les novetats que o bé estan a punt de sortir al mercat o que ho faran al llarg dels propers mesos. Si a tot això s'hi té en compte que dijous passat la Generalitat va concedir crèdits per valor de 5,8 milions d'euros a sis fabricants gironins –a 14 de tot Catalunya–, per desenvolupar projectes d'innovació “a mitjà i llarg termini”, bona part del sector concentrat a les comarques gironines “està cultivant la llavor per adquirir solidesa i futur” tal com divendres va dir el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena.

Els fabricants de Gas Gas i de Rieju llançaran al mercat les motocicletes elèctriques i, al febrer, a la planta de Girona, Ossa començarà a produir la nova Explorer, una moto mixta pensada per “gaudir-la tant en la muntanya com en la ciutat”.

Rieju comença a produir

L'empresa Rieju, de Figueres, ha començat a produir el seu primer model de motocicleta elèctrica, la Rieju Mius. La companyia espera vendre'n un miler d'exemplars cada any. El disseny i desenvolupament de la moto els ha suposat una inversió de dos milions d'euros dels quals 800.000 els van aportar ACC1Ó, l'agència de promoció econòmica de la Generalitat, i hi han participat cinc empreses del sector. A l'empresa gironina, que van tancar el 2010 amb un volum de negoci de 13,49 milions d'euros –15,7% menys que l'any passat– esperen que la moto arribi a flotes d'empreses i a l'administració pública.

Gas Gas venç la crisi

L'empresa saltenca Gas Gas, especialitzada en motos de trial i enduro, ja acaba les proves amb el prototip del que serà la seva primera moto de trial elèctrica, que tindrà una autonomia de dues hores. Presentaran la moto a la Fira de Milà i la començaran a produir al mes vinent.

L'empresa fabrica actualment 9.000 unitats i ha creat un pla de creixement a quatre anys amb què pretén arribar-ne a produir fins a 22.000 unitats anuals. De retruc, això es traduirà amb un augment previst de la plantilla actual, que es doblarà i arribarà a un total de 180 treballadors.

El director general de l'empresa, Ramon Puente, explica que a més del nou model elèctric, a l'empresa també preveuen llançar al mercat models nous que es basaran en motors de dos i quatre temps. Aquest pla, ja s'ha concretat amb un acord amb Yamaha per poder fer servir els seus motors.

A Gas Gas destinen el 90% de la producció a mercats estrangers i són presents a 47 països del món. A l'empresa, segons va assegurar Puente, l'any 2008 van tenir unes pèrdues del 50% de les vendes al mercat estatal. “Ara aquest és el nostre segon mercat, perquè el primer és el francès, on destinem el 22% de la producció”, va dir. Entre els països on les motos Gas Gas tenen presència hi ha els Estats Units, el Brasil, Austràlia i gran part dels d'Europa.

A Ossa fan una moto mixta

Els fabricants de motos Ossa han llançat al mercat el model Explorer 2012, “herència directa de la mítica Explorer presentada a París el 1972”, que manté la filosofia de ser una moto “còmoda, molt lleugera, fàcil de conduir i pensada per gaudir-la tant a muntanya com a ciutat”. El nou model es començarà a produir a Girona al febrer i la previsió és que la moto es comenci a distribuir per Europa a partir del mes de març i que passi “en una segona fase, a vendre's a nivell mundial”. La nova moto Explorer d'Ossa serà present en el saló EICMA de Milà, que se celebrarà del 8 al 13 de novembre. A Milà, Ossa també presentarà el llançament de moto Enduro. “Aquestes novetats suposen una nova etapa per la companyia que ha finançat aquests llançaments amb recursos propis”, segons explica el director de la companyia, Joan Gurt.

A part dels fabricants de Rieju, Gas Gas i Ossa, els crèdits que dijous va concedir la Generalitat també van ser per als fabricants gironins. Xispa Motorbike, de Vidreres, en va ser un. Preveuen llançar un model de moto All-road (mescla de trial i enduro).

La firma Clipic de Sant Joan les Fonts també va rebre crèdits, especialitzada a fabricar motos infantils, en farà una d'elèctrica; i l'empresa Volta, que preveu fabricar fins a 2.000 unitats de la moto elèctrica per a trajectes urbans, la Volta BCN.

LA FRASE

Els ajuts que ha atorgat la Generalitat són per desenvolupar projectes d'innovació a mitjà i llarg termini
francesc Xavier Mena
conseller


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona