Medi Ambient considera vulnerables per contaminació de nitrats 20 municipis de l'Ebre

Unió de Pagesos sosté que suposarà greus restriccions per a l'activitat agrícola

La revisió de les zones vulnerables per contaminació de nitrats que ha realitzat l'Agència Catalana de l'Aigua (en compliment de la directiva europea que obliga a fer-ne una revisió cada quatre anys) inclou de manera total o parcial una vintena de municipis de les Terres de l'Ebre, mentre que fins ara no hi havia cap localitat inclosa. «En els darrers anys s'ha reduït el nombre d'explotacions agràries i ramaderes a l'Ebre, però ara resulta que contaminem més», va ironitzar el coordinador territorial d'UP, Joan Montesó. UP posa en dubte la metodologia que ha fet servir l'ACA per delimitar quines són les zones vulnerables. «Ens preguntem quin és l'origen dels pous contaminats, perquè hi ha municipis on la xarxa de clavegueres va directa a un barranc», va assegurar Montesó. Amb tot, el que més preocupa els pagesos són les restriccions que suposarà el fet d'incloure una vintena de municipis de l'Ebre a la zona vulnerable. I en aquest sentit, UP sosté que es limitaran els períodes en què es poden aplicar fertilitzants nitrogenats i es reduirà la quantitat de nitrogen orgànic que poden fer servir. A més s'establiran condicions per ampliar o instal·lar granges. «Els productors de fruita dolça de la Ribera d'Ebre i els d'oli del Baix Ebre i Montsià perdran competitivitat amb aquesta normativa», va dir Montesó, que reclama la implicació dels ajuntaments per aturar-ho.

«Hi ha localitats trossejades»

De la vintena de municipis que el Departament de Medi Ambient ha inclòs en la zona com a vulnerables per contaminació de nitrats, n'hi ha sis que ho són parcialment. «No entenem quin criteri han seguit per determinar que una part del municipi és vulnerable i l'altra no, han trossejat els pobles», va dir Montesó. Aquest és el cas de l'Aldea, l'Ampolla, Camarles, Tortosa, Amposta i Sant Carles de la Ràpita. Pel que fa als altres municipis que es consideren zona vulnerable (en aquest cas totalment) són: Aldover, Roquetes, Tivenys, Xerta, Alcanar, Freginals, la Galera, Godall, Masdenverge, Santa Bàrbara, Ulldecona, Benissanet, Miravet, Ginestar, Móra d'Ebre i Móra la Nova. La Terra Alta és l'única comarca que no té cap municipi inclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA