Economia

Turisme

El govern vol potenciar la navegabilitat per l'Ebre millorant els embarcadors

El secretari de Territori i Mobilitat aposta també per fer més promoció

Lliuren els primers títols de patró d'embarcacions en aigües continentals

El projecte de navegabilitat del riu Ebre no s'acaba d'enlairar. Havia de ser un revulsiu per a la dinamització econòmica i turística de les Terres de l'Ebre, però pràcticament vint anys després de la seua posada en marxa encara hi ha molt poques empreses –n'hi ha unes deu– que exploten la navegació fluvial per l'Ebre.

Ara sembla que les coses comencen a canviar, o almenys així es va voler deixar clar ahir en l'acte de lliurament dels primers títols de patró d'embarcacions en aigües continentals. De fet, la inexistència d'un títol homologat per portar embarcacions amb turistes al riu Ebre era un dels obstacles per a la navegabilitat, perquè en cas d'accident representava un risc afegit per a empreses i ajuntaments.

“Aquest títol és un dels elements clau per al desvetllament turístic de la navegabilitat”, va manifestar la directora general de Pesca, Mercè Santmartí, present en l'acte d'ahir. Per la seua banda, el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, va manifestar la voluntat del seu departament de potenciar el projecte turístic de l'Ebre navegable. Una de les propostes que va fer i que posarà damunt la taula en la pròxima reunió de la comissió de navegabilitat és millorar l'entorn dels embarcadors fluvials. “Cal convertir-los en un punt de dinamització i gaudi. Cal dotar-los de més serveis perquè les empreses els puguen utilitzar més i perquè siguen també un reclam per als mateixos usuaris”, va manifestar Calvet. “És necessari encaixar-los millor en el projecte”, va afegir.

Calvet també es va mostrar partidari de fer més promoció d'aquest projecte. “Estem en un moment de contenció pressupostària, però potenciar l'Ebre navegable no requereix grans inversions sinó eixamplar més la base de gent que conegui el projecte”, va afirmar.

El 2010, segons dades facilitades per l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece), l'organisme que gestiona el projecte de la navegabilitat, 26.644 persones van navegar pel riu Ebre. Això representa un increment d'un 30% respecte a la campanya anterior.

LA XIFRA

45
persones
han aconseguit el títol de patró d'embarcacions en aigües continentals. Són els primers de tot l'Estat

LA FRASE

Cal dotar els embarcadors de més serveis perquè siguen un reclam per als usuaris
Damià Calvet
secretari de territori i mobilitat
Les claus

El carnet dels navegants fluvials

Roser Royo

Patró d'embarcacions en aigües continentals. Aquest és el títol necessari per conduir una embarcació amb passatgers pel riu Ebre. Fins ara existia un buit legal i després d'anys el govern català va aprovar el 2010 un decret per crear aquesta titulació, que atorga el Departament d'Agricultura i que coordina l'escola nauticopesquera de l'Ametlla. Aquest títol permet conduir embarcacions amb fins a 150 passatgers pel riu i ahir es van lliurar els 45 primers títols que corresponen a les dues primeres promocions, les primeres de tot l'Estat. Els titulats van haver de seguir un curs de 150 hores que incloïa classes teòriques i pràctiques al llagut turístic Lo Sirgador. La majoria dels titulats són professionals que ja treballen al riu. És el cas de Jaume Monclús, de Flix, que des de fa quatre anys és el barquer que condueix el pas de barca d'aquest municipi de la Ribera. També hi ha Josep Rufat. Ell i el seu fill estan muntant una empresa nàutica a Deltebre per vendre o llogar embarcacions i oferir serveis de guiatge a turistes que vulguen navegar pel riu Ebre o anar a pescar. Entre els que van recollir el títol ahir també hi havia Eugeni Giménez, treballador de l'empresa Copcisa, la responsable fins enguany del manteniment del riu navegable. “Ja sabia navegar, però ara tinc molts més coneixements; per exemple, sé millor què he de fer si em creuo amb alguna altra embarcació”, afirma. També entre els titulats hi ha David Mateu, de Ginestar, que és qui condueix l'embarcació de l'IRTA que fa mesures al riu Ebre. Fins i tot el mateix director de l'Idece, Jordi Borràs, s'ha tret el títol, com a treballador d'una de les empreses que exploten el riu navegable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona