Economia

Agricultura

Temporer urbà

Un productor de Ventalló ofereix al consumidor la possibilitat de collir la fruita de l'arbre personalment, de manera que totes les parts s'estalvien diners

Fa dos anys ja va promoure el projecte d'apadrinar arbres fruiters i ha aconseguit que unes 1.100 persones ho facin

És fruita de producció integrada,és a dir,
que no s'utilitzen productes químics

Imaginació per combatre la crisi endèmica en el sector de l'agricultura. Aquesta és la fórmula que utilitza Pere Puigbert, productor i distribuïdor de fruita de Ventalló. Fa un parell d'anys ja va ser notícia perquè va promoure un projecte pioner que consistia en l'apadrinament d'arbres fruiters per part dels consumidors. Ara fa un pas més. Els padrins, a part d'obtenir la fruita de l'arbre apadrinat a preu de cost, poden fer de temporers. És a dir, se'ls ofereix la possibilitat d'anar a collir personalment la fruita de l'arbre i, a canvi, se'n poden endur tanta com vulguin a un preu mínim.

“Abans de la crisi del cogombre, la fruita es venia bé i els excedents de producció que no volien els padrins els portàvem al mercat”, explica Puigbert. Però la situació ha canviat darrerament: “Els preus han baixat. La cirera, per exemple, un 50%. No val la pena ni collir la fruita de l'arbre. Pagar un temporer no surt a compte”, continua dient. Davant aquesta situació, es va recordar de la visita que va fer a un pagès francès que es trobava en una situació similar fa tres o quatre anys. I va decidir aplicar la iniciativa de convidar els padrins a collir fruita.

En dos anys, ja ha aconseguit uns 1.100 padrins i s'ha proposat a arribar als 4.000. A través de la seva web, organitza trobades els diumenges. Bàsicament hi assisteixen famílies que, a part d'obtenir fruita per a casa, disfruten d'una activitat de cap de setmana. “La gent ve amb il·lusió i s'ho passen molt bé”, explica Puigbert. Ara es fa amb la collita de la cirera. Però l'objectiu de Puigbert és ampliar-ho fins a l'octubre i incloure-hi tantes fruites i verdures com sigui possible. Un dels requisits que es demana ara amb la cirera és que els temporers es quedin, com a mínim, uns 6 quilos de cirera (que pot costar uns 12 euros en els casos de la cirera de més qualitat). A partir d'aquesta quantitat, poden collir tanta fruita com vulguin. Les cireres que no cullen els padrins es deixen a l'arbre perquè, segons diu Puigbert, no surt a compte vendre-les al mercat.

Pagès 2.0

Quan Pere Puigbert va posar en marxa l'apadrinament d'arbres fruiters, el 2009, no tenia ni web. Era un pagès analògic com molts altres. Ara la seva empresa està immersa de ple en les noves tecnologies i en les xarxes socials. Així, disposa d'un lloc web (apadrinaunarbrefruiter.com), té botiga en línia, un perfil al Facebook, al Twitter i gestiona també un bloc. A part, utilitzen tablets (tauletes tàctils) per fer fotos dels arbres fruiters i de les activitats que organitzen. Això els permet penjar-les immediatament a internet o enviar-les als mateixos padrins.

Per apadrinar un arbre fruiter, només cal fer una aportació econòmica. Es pot triar entre cirerers, pomers, presseguers, albercoquers o figueres, entre altres. Un cop fet l'ingrés, el padrí disposa d'un saldo pel mateix valor que li permetrà rebre fruita de producció pròpia a preu de cost. També podrà accedir a altres varietats de fruites i verdures amb un descompte del 50% del preu de venta a les botigues. A part, es poden comprar cistelles, que costen entre 20 i 30 euros, que porten cinc fruites i cinc verdures del temps, a part d'algun regal cada setmana. D'aquesta manera, a mesura que el consumidor va fent compres, va recuperant la seva aportació econòmica inicial. Quan es queda sense saldo, pot tornar a apadrinar.

A part d'això, cada persona rep un certificat d'apadrinament amb la fotografia de l'arbre i té la comoditat de poder fer les comandes a través d'internet. La fruita es pot anar a recollir sense cap cost al magatzem central que hi ha a Ventalló, al de Rosmar, a Sant Julià de Ramis, o a Mercabarna. També es pot anar a algunes de les botigues de venda al detall que tenen a Banyoles i l'Escala. En el cas d'Olot, hi ha un recàrrec de 4 euros. Si s'envia la comanda a casa, el cost afegit és d'entre 4 i 8 euros. Petits peatges per gaudir de fruita sense residus químics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Compradors d’or, paranoics o assenyats?

Barcelona

El negoci de les caixes fortes reneix

barcelona
Ruben Sans
President de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC)

“L’empresari segueix veient-se com una figura negativa”

Barcelona
DE MEMÒRIA

Línies d’ultramar (1906)

PROFESSOR DE POLÍTICA ECONÒMICA DE LA UB (1967-2016)
Tecnologia

La Mobile World Capital vol lluir “el llegat” que deixa el MWC

Barcelona

El mercat posa a prova la joiera responsable

barcelona
Contra xifrada
Jordi Garriga Riu

L’actiu de la natura

Floox ja té al mercat el seu carregador ràpid compacte

L’Hospitalet de Llobregat
Informació especial

Zentinel MDS, l’‘start-up’ que ajuda a digitalitzar la maquinària antiga