Economia

AQÜICULTURA

Es repeteix la mortaldat de cries d'ostra al Delta

La pujada de la temperatura de l'aigua ha facilitat la proliferació del virus que tenen les cries

Comença l'extracció de musclos, que s'incrementarà un 5%

Els aqüicultors de les dues badies del delta de l'Ebre tornen a viure un episodi de mortaldat de cries d'ostra. És la tercera vegada que passa, i en l'última campanya van perdre un 80% de la producció, cosa que va posar en perill la viabilitat d'aquest cultiu. Tot i que encara és aviat per estimar quin percentatge de la producció perdran, des de fa una setmana, les cries d'ostra torna a morir. La pujada de la temperatura de l'aigua per sobre dels 17 graus facilita la proliferació del virus. “La mortaldat de les cries acaba de començar i és possible que s'allargue durant tot el mes”, lamenta el president de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), José R. Castells. L'ostra adulta resisteix millor al virus, que afecta la producció d'ostres de tot Europa des de fa un parell d'anys; els exemplars que superen el mes de maig sobreviuran. “Potser passaran quatre o cinc anys fins que l'espècie s'immunitze”, diu Castells. Amb tot, l'increment del preu del quilo d'ostres, que s'ha doblat el darrer any i supera els 2,5 euros –al productor–, fa que els aqüicultors mantinguen el cultiu. En aquesta campanya, Fepromodel calcula que s'han recollit unes 250 tones d'ostres a les badies del Fangar i els Alfacs. També als Alfacs ha començat l'extracció de musclos, una collita que podria superar la de l'estiu passat, que va ser rècord, amb 3,5 milions de quilos. “Hi ha un 5% més producció que l'any passat, i de molt bona qualitat”, segons el gerent de Fepromodel, que diu que la previsió és que el preu del musclo es mantingui. Aquesta temporada es comercialitzarà una part de la producció de musclos amb el segell del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica.

Diada de l'Ostra a l'Ampolla

El port pesquer de l'Ampolla serà l'escenari aquest matí de la XXI Diada de l'Ostra del Delta, una jornada que s'ha convertit en un referent gastronòmic i turístic de les Terres de l'Ebre. L'organització distribuirà uns 2.500 quilos d'ostres entre els assistents, i en la darrera edició van ser més de 3.000 persones les que van acudir a la cita gastronòmica. Els actes començaran a les 12 del migdia amb una mostra de deu restaurants de l'Ampolla, que presentaran diverses maneres de cuinar les ostres. Entre els plats que oferiran els restaurants hi haurà ostres saltejades amb espàrrecs; tempura d'ostra i verduretes; ostres gratinades a la crema de mel i taronja; ostres amb escabetx tebi de bolets de primavera, i ostres del Delta, kataifi amb verdures i salsa de gambeta. Entre dos quarts d'una i les dues serà el moment de la degustació de les ostres i la copa de cava. Serà l'acte més multitudinari de la jornada. També hi haurà un grup d'animació i una actuació del grup Cafè Soul. Fins al 22 de maig, els restaurants organitzen unes jornades gastronòmiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.