Economia

La contraportada

L'atur afluixa, poc, al Maresme

El sector serveis vinculat al turisme torna a ser la vàlvula d'escapament per a un atur que es manté en el 16,1% però que baixa per primer cop des que ha començat l'any

Bones notícies, però, com diria aquell, amb moderada, moderadíssima alegria. Les dades facilitades per l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme evidencien una davallada en les llistes de desocupats durant el mes d'abril. Són 872 persones les que han trobat feina i representen el primer descens de l'atur a la comarca aquest any. Tot i això, és un percentatge molt petit –2,31%– si es compara amb la bossa de desocupats que encara consten a les llistes: 36.865 persones. Tampoc es tracta d'una situació anòmala, perquè tal com fan constar els responsables de l'Observatori la situació respon en bona part a l'inici de la temporada turística, en què tradicionalment al Maresme sempre hi ha hagut un augment de la demanda de feina en el sector serveis. Una mena de respir temporal per a la gent formada en els àmbits de la restauració, l'hostaleria o el comerç. En concret i en dades absolutes, aquest grup és el que ha registrat el descens absolut més important amb 586 desocupats menys –a l'hostaleria se n'han contractat 316, i al comerç al detall i a l'engròs, 117–.

Per donar més pes a la teoria que encara avui el turisme es pot considerar com la gran esperança per al futur de la comarca, els municipis que han registrat els descensos absoluts i relatius més intensos respecte del mes passat són aquells amb tradició de destinació turística. Pineda de Mar (-192), Malgrat de Mar (-186) i Calella (-120). En qualsevol cas, Pineda de Mar es manté per sobre del 21% d'atur, quatre punts per sobre de la mitjana de la comarca. No és l'únic, perquè la capital del Maresme, Mataró, continua amb un 20,36% de persones sense feina. La segueixen Tordera (19,11%), Calella (17,81%), Premià de Mar (17,64%) i Malgrat de Mar (16,54%). A l'altre platet de la balança, els municipis que han aconseguit mantenir el nivell de desocupats per sota de la mitjana comarcal: Teià (8,85%), Cabrera (8,40%), Cabrils (8,55%) o Alella (8,91%).

Pel que fa als col·lectius, en aquest cas s'ha complert la paritat. L'atur ha caigut tant entre els homes (-2,56%; -488 persones) com entre les dones (-2,06%; -384 persones) i tots els grups d'edat han participat d'aquesta reducció, en especial, els joves amb edats compreses entre els 16 i els 24 anys, els quals han experimentat descensos relatius del 8,04% i del 7,17%, respectivament. Si es compleixen les expectatives, tan o més moderades que la baixada de l'atur de l'abril, els mesos de maig i juny haurien de mantenir aquesta mateixa tendència de descens, però es fa difícil creure que les bones notícies es mantindran més enllà del mes d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Les exportacions gironines creixen un 11% i les vendes arriben als 706 milions

girona
Orient Mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona