Economia

L'alça de l'atur s'acarnissa amb les Terres de Ponent

El nombre de gent sense feina puja un 51% al Pla d'Urgell el 2010

Al Pla de l'Estany cau el nombre de desocupats

El fort creixement de l'atur que caracteritza aquesta crisi va frenar-se l'any passat, però no de manera uniforme a tot Catalunya. Les comarques centrals i les del nord-est van aguantar relativament bé, mentre que l'alça de l'atur es va acarnissar amb les comarques de Ponent, segons l'estudi de CCOO El mapa de l'atur a Catalunya 2010 a partir de les dades del Departament d'Empresa i Ocupació.

El Pla d'Urgell és on més va pujar l'atur l'any passat i amb molta diferència, ja que l'alça, en termes relatius (50,6%), dobla la del Pallars Jussà, segona comarca amb un increment més important (24,3%) respecte del 2009. El Pla d'Urgell tenia més de 2.114 aturats a finals de l'any passat. Les empreses amb més pes a la comarca i a la seva capital, Mollerussa, són de la construcció i agroalimentàries. Quant a les primeres, són les que més han notat la crisi, i pel que fa a les agroalimentàries, malgrat que és un dels sectors que més bé aguanta la crisi, moltes empreses càrnies han patit l'alça dels costos, com Vilaró, i han retallat plantilles. El sector calcula que ha perdut uns 2.000 llocs de treball a tota la demarcació de Lleida en els últims anys.

Una altra de les comarques més afectades és el Segrià, que malgrat que l'augment no arriba al 20% (17,9%), és més important en xifres absolutes. El pes de la construcció és important a la comarca i la seva economia també ha patit un descens dels serveis i el comerç. Pel que fa a la indústria, a més del degoteig en l'agroalimentària, el Segrià ha viscut tancaments com el d'Enquadernacions Fontanet, que va afectar uns 300 treballadors entre directes i indirectes. Les
comarques de Lleida no van tenir una pujada tan intensa del nombre de desocupats com altres zones del país en els primers mesos de la crisi, però l'han anat notant més tard.

Millor comportament

Les comarques centrals són les que van veure pujar menys l'atur gràcies a una economia més estabilitzada sobretot per la indústria, com als dos Vallès, el Bages (malgrat Pirelli) i especialment l'Anoia i la Segarra –la comarca de Ponent amb dades més bones gràcies al pes del Grup Alimentari Guissona, que continua creixent.

Amb l'excepció de l'Alt Empordà, les comarques del nord-est també van aguantar bé, i destaca el Pla de l'Estany, l'única comarca catalana on l'atur va baixar l'any passat. Va fer-ho, a més, de manera important (un 14,8%). El bon comportament d'empreses com Haribo, instal·lada a Cornellà del Terri, juntament amb la fi d'expedients temporals importants, com el d'Espa i Juncà, el 2009, expliquen aquest descens.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona