La construcció ha perdut els llocs de treball creats en els darrers set anys

La Cambra de Girona no preveu, en un estudi, cap canvi de tendència aquest any

L'any 2007, el bon comportament de la indústria gironina va ajudar a limitar els efectes de l'alentiment de la construcció. El 2008, però, la generalització de la crisi econòmica no va permetre que es produís aquesta compensació. Les afiliacions a la Seguretat Social van presentar xifres negatives en tots els sectors (excepte en els serveis, que va tenir un creixement de l'1,12%), però és la construcció on les dades han estat extremadament dolentes (-15,60%). De totes maneres, segons indica l'estudi de la Cambra, en el primer trimestre del 2009 «s'ha registrat un cert fre en la construcció, imputable a l'obra pública, encara que caldrà veure si té efectes duradors».

Pel que fa a l'activitat econòmica, per primer cop en molts anys el producte interior brut (PIB) de les comarques gironines va tenir un creixement inferior al de Catalunya i al de l'Estat –0,5%, 0,7% i 1,2%, respectivament–. La caiguda del ritme de creixement es produeix sobretot a partir de la segona meitat del 2008 i el 2009 continua la tendència de reducció de l'activitat, per la qual cosa es preveu que les xifres siguin negatives a final d'any i també el 2010.

Pel que fa a la indústria, només els subsectors de l'agroalimentació, el paper, la química i l'energia van tenir una evolució positiva. Mentre que el tèxtil i les indústries de la fusta i els mobles van resultar les més afectades per la crisi.

La previsió pel 2009 és que no hi haurà un canvi de tendència. El mercat laboral està sobredimensionat pel boom de la construcció i la resta de sectors no tenen mecanismes per encabir la gent que no té feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona