Economia

comerç

Manifestació a la frontera contra l'entrada a l'Estat francès de tabac més barat

El diumenge 5 de desembre els estanquers nord-catalans es manifestaran al Pertús

Denuncien el perjudici que patiran amb la lliure circulació del tabac

Els estanquers de la Catalunya del Nord es manifestaran al Pertús aquest diumenge 5 de desembre per protestar contra la lliure circulació del tabac que està a punt d'entrar en vigor a l'Estat francès. Amb aquestes accions, els venedors de tabac del nord de l'Albera volen interpel·lar el govern francès i les instàncies europees sobre el perjudici que significarà pel seu negoci la fi de la interdicció actual de passar més de cinc cartrons de tabac per persona. Al sud del Pirineu els preus del tabac són d'un 20 a un 30 per cent més barats, i en algunes marques els preus són gairebé la meitat. Molts fumadors ja passen la frontera per proveir-se a bon preu, però la tendència s'incrementarà si l'Assemblée Nationale aprova la setmana que ve la proposta del govern francès de suprimir el límit actual de cinc cartrons de tabac per persona. Aquesta lliure circulació del tabac –exigida per la Comissió Europea– en aplicació del Tractat de Schengen, podria entrar en vigor l'1 de gener. “Ens han condemnat; hi ha molta hipocresia perquè per una banda diuen que el tabac és nociu per a la salut però per l'altra se'n liberalitza la circulació ”, ha declarat a El Punt Eric Paquériaud, el president del sindicat nord-català d'estanquers. Segons ell, els estanquers francesos de les àrees fronteres seran els primers perjudicats però a llarg termini es perjudicarà tots els professionals d'aquest sector a l'estat francès.

Pressió als diputats

Divendres passat, els dirigents estatals de la professió es van reunir a Tolosa i van anunciar que es començarien accions als punts fronterers amb l'Estat espanyol, des del País Basc fins a la Mediterrània, i van advertir que bloquejarien el trànsit. “En un primer temps preferiríem fer una acció informativa; no tenim interès a perjudicar els ciutadans tallant el trànsit, però si no tenim resposta, les accions es reconduiran i aniran a més”, diu Éric Paquériaud. Segons ell, a més de perjudicar la seva professió, l'entrada lliure de tabac a l'Estat francès fomentarà un mercat paral·lel i el contraban, i contradiu la normativa sobre la nocivitat del tabac. “L'única solució és que des de Brussel·les s'homogeneïtzi el preu del tabac i que les taxes siguin les mateixes arreu d'Europa i també ens estem trobant amb els nostres diputats perquè actuïn en aquest sentit”, afegeix Paquériaud.

LA XIFRA

5
El límit de 5 cartrons
de tabac per persona que es pot passar ara a la frontera pot desaparèixer l'1 de gener.

LA DATA

05.12.10
La primera manifestació
es farà al Pertús diumenge i els estanquers nord-catalans no descarten reconduir-la.

LA FRASE

És la porta oberta a un mercat paral·lel; cal homogeneïtzar el preu del tabac a cada costat de la frontera
Éric Paquériaud
president del sindicat nord-català d'estanquers


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona

Un centenar de professionals, en la VI Jornada d’Auditoria i Comptabilitat

girona
economia

Arxivada la segona causa contra Shakira per frau fiscal

barcelona
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs
Economia

El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell

barcelona
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona