Economia

COMERÇ

Tabac transfronterer lliure

A partir de l'1 de gener els fumadors de l'Estat francès podran proveir-se sense límit a l'altre costat de la frontera gairebé a meitat de preu

Fins ara no es podien passar més de cinc cartons de tabac per persona

“És una aberració, les coses no poden pas continuar així”, s'indigna Eric Paquériaud, president de l'agrupació dels venedors de tabac de la Catalunya del Nord. Una setmana després de l'augment d'un 6% del preu del tabac a l'Estat francès, els estanquers nord-catalans es van assabentar dijous passat que el govern francès suprimirà a partir de l'1 de gener les limitacions de quantitat de tabac que es pot passar a la frontera. Fins ara només es podia passar la ratlla amb cinc cartons com a màxim per persona però a partir de l'1 de gener ja no hi haurà límit. Per als fumadors nord-catalans i per als de més enllà a l'Estat francès, una excursió al Pertús per comprar tabac, gasolina i alguna ampolla de pastís ja fa temps que surt a compte; però si, a més, ja no hi ha cap limitació legal, els venedors de tabac del nord de l'Albera consideren que estan condemnats. El preu d'un paquet de cigarrets al Voló és practicament el doble del que costa al Pertús i a la Jonquera. Per això, hi ha estancs del Pertús que se situen entre els deu primers de tot l'Estat espanyol en vendes de tabac. L'altra cara de la moneda és que al Rosselló, en els últims set anys, han tancat 86 estancs i ara Eric Paquériaud està gestionant el tancament de tres locals més, a principis d'any.

Pressions europees

És per atendre les queixes d'aquest sector professional que al 2006 el govern francès va instaurar la limitació de cinc cartons per persona, i la reglamentació va satisfer els estanquers nord-catalans: “Havíem notat una millora i gràcies a la feina dels duaners, les vendes s'havien estabilitzat; ara, si ja no hi ha ni la por dels controls, serà catastròfic per a nosaltres” insisteix el representant sindical dels estanquers dels Pirineus Orientals. Però les instàncies europees ja feia temps que volien que es retirés aquesta limitació, que es contradiu amb el principi de lliure circulació a la Comunitat Europea i amb el tractat de Schengen. La Comissió Europea amenaçava de portar el cas a la Cort Europea de Justícia i el govern francès no ha tingut més remei que complir. Els duaners francesos ara només podran detenir un carregament de tabac demostrant que supera un ús particular i que té una finalitat comercial. El sindicat francès dels estanquers es reunirà dimarts a París per elaborar una estratègia de resposta. Amb les seves instàncies professionals, els venedors de tabac de la Catalunya del Nord volen pressionar els diputats i el govern francès perquè traslladin la pressió cap a Brussel·les. “Venem un producte que pertany a l'Estat: un 80,3%del preu d'un paquet de cigarrets és per al govern francès; un 12%per al fabricant i nosaltres ens quedem les engrunes. I ara se'ns acaba la paciència”, avisa Eric Paquériaud.

Cap a l'homogeneïtzació

Segons ell, l'única solució és que s'homogeneïtzin de seguida els preus. “Si el tabac és car a França perquè és dolent per a la salut, ha de ser igualment dolent a l'altra costat de la frontera”, s'indigna el representant dels estanquers nordcatalans. L'altra conseqüència que ell preveu a partir de l'any que ve, és el desenvolupament d'un mercat paral·lel, que actualment ja representaria entre un 15 i un 20% del negoci.

Al sud de la frontera, en canvi, els comerciants del Pertús i de la Jonquera ja esperaven que la recent puja del preu del tabac al nord els permetés recuperar les vendes. Arran de la crisi econòmica, els controls duaners i les successives vagues a França, les botigues s'han trobat que el calaix els disminuïa un 25% de mitjana el 2010. Aquí, la lliure circulació del tabac només els pot anat bé.

Estanquers indignats a la Catalunya del Nord
“Si el preu és alt a França perquè el tabac és dolent per a la salut, ha de ser igualment dolent a l'altra costat de la frontera”, s'indigna el representant dels estanquers nord-catalans.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?

economia

OPA hostil del BBVA al Sabadell amb acomiadaments

madrid
economia

Rebuig frontal a una OPA que es cola en la campanya

barcelona
Alemanya

Protesten contra l’ampliació d’una fàbrica de Tesla

Barcelona