Opinió

editorial

la indústria marca el pas dels polítics

L'economia serà la gran protagonista de la campanya electoral, que tot just acaba de començar. Com avançar cap a un nou patró de creixement, com reduir l'atur, com equilibrar les balances públiques en un moment de fort creixement creditici. Les iniciatives i les respostes a aquests interrogants segur que es podran sentir en les dues setmanes que falten fins al 28-N, una cita electoral que passarà a la història com la de les eleccions de la crisi. Precisament, per treure'n l'entrellat i conèixer amb claredat les solucions a la delicada situació econòmica que es viu a Catalunya i la resta del món, L'Econòmic va organitzar un debat amb els representants de l'àrea econòmica dels partits polítics amb representació al Parlament per conèixer les seves propostes. Hem analitzat quatre blocs: com sortir més aviat de la crisi, la millor fórmula per fer disminuir l'atur, la necessitat de revisar el sistema de finançament i com hauria de ser el nou model econòmic. El primer titular és la pràctica coincidència dels partits en la reivindicació de la indústria com a locomotora per enterrar la crisi.

Atacar el problema de la liquiditat de les empreses catalanes és un dels punts clau per deixar la recessió enrere. Una de les conclusions és que no hi pot haver injecció de diners públics si no es garanteix que hi haurà activitat creditícia de bancs i caixes cap a l'empresa i la indústria. Precisament, el sector industrial ha de tornar a ser el motor de l'economia catalana, un cop passat el miratge de la construcció. Pel que fa a les fórmules per reduir l'atur, la xacra més gran de la situació actual, tots els partits, llevat del PSC i ICV, es van mostrar molt crítics amb el funcionament del Servei d'Ocupació de Catalunya. Els representants de CiU, el PP i Ciutadans van apostar per obrir-lo a les iniciatives privades. Quant al model de finançament, CiU va animar la resta de forces polítiques a secundar la iniciativa del concert econòmic, que és “entesa i compartida” per la majoria de població de Catalunya: “Creiem que és possible i que no caldria modificar la Constitució”. ERC va respondre que “benvinguts al club, però només amb un pacte polític es podrà assolir el concert”.

Ara cal que la campanya transcorri de manera positiva i que els candidats expliquin amb coherència les fórmules econòmiques que caldrà impulsar després dels comicis per afavorir la recuperació econòmica. Si no és així, el votant no entendrà res i s'incrementarà la desafecció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els hotels reben 1,7 milions de turistes a l’abril

Barcelona

Promocionen l’oferta enogastronòmica i d’alta gamma a Manchester

GIRONA
CALONGE i ST. ANTONI

Bona acollida de la jornada de portes obertes del Campus de l’Experiència

CALONGE I ST. ANTONI
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar que el PP voti el vet d’ERC i Junts

madrid
QUERALBS

Posicions enrocades en les negociacions per la nova concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

El Cercle d’Economia insta els partits a “sortir del seu bloc” per assolir acords

barcelona
FIGUERES

Tramiten més llicències d’obra major en 5 mesos de 2024 que en tot 2023

FIGUERES

Maneres d’abordar el fracàs

Conseller d'empresaris, expert en lideratge, jove líder europeu (2013-2014) i ambaixador empresarial de Catalunya (2012-2015)

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà

FIGUERES