Opinió

El tipus de canvi, una nova arma econòmica

Alguns països consideren excessiu el seu nivell d'atur, que no han aconseguit reduir amb les polítiques convencionals, i ara pensen crear ocupació a través de la depreciació de la seva moneda

El tipus de canvi nominal no és un simple resultat, sinó alguna cosa molt més important: un potent instrument de política econòmica. De vegades, els governs i els bancs centrals no ho necessiten utilitzar com a tal i, per tant, permeten que l'oferta i la demanda de la moneda nacional determinin el seu valor amb relació a altres divises. No obstant això, gairebé sempre controlen que aquest no excedeixi uns límits prèviament fixats, encara que gairebé mai públicament declarats.

En canvi, en altres ocasions, pretenen manipular-lo per aconseguir a curt termini un major creixement econòmic o una menor taxa d'inflació. El primer objectiu solen aconseguir-lo mitjançant la disminució del valor de la moneda nacional i el segon, a través de la seva apreciació.

La depreciació d'una divisa normalment augmenta la competitivitat de les empreses nacionals. A l'estranger, abarateix els productes fabricats per aquestes empreses, i a la nació, encareix els produïts per les foranes. El resultat sol ser un augment de les exportacions, una reducció de les importacions, una major creació d'ocupació i un impuls del PIB. És una bona mesura, si no comporta un elevat increment de la inflació, per suavitzar una crisi o sortir-ne abans.

L'apreciació de la moneda nacional pretén reduir el preu dels productes importats i indirectament el de nombrosos béns nacionals, a l'incrementar la competència entre les empreses establertes en el país i fora. És una política econòmica molt perillosa a mitjà termini si és el resultat d'una comparativament elevada retribució dels capitals i du la nació a viure notòriament per sobre de les seves possibilitats.

La variació del tipus de canvi pot ser el resultat d'un acord explícit o implícit entre els països o convertir-se en un motiu de disputa. Un exemple del primer cas va ser la cotització de l'ecu/euro respecte al dòlar en el període 1995–2000, i la situació actual del mercat de divises és una mostra del segon.

Entre el 1995 i el 2000, els EUA i Alemanya tenien diferents prioritats. El primer país pretenia controlar en major mesura la seva taxa d'inflació; el segon, impulsar a través de l'increment de les seves exportacions un decebedor nivell de creixement econòmic. Per tant, a ambdós els interessava l'apreciació del dòlar i la depreciació de la moneda europea. I això va ser el que va esdevenir. El 1995, en terme mitjà anual, un ecu/euro equivalia a 1,308 dòlars; en canvi, l'any 2000 s'intercanviava per 0,924. En aquest període, el dòlar es va apreciar un 29,35%

En l'actualitat, un elevat nombre de països consideren excessiu el seu nivell d'atur, i amb les polítiques convencionals no aconsegueixen reduir-lo en una mesura significativa. A causa de això, han pensat crear ocupació a través de la depreciació de la seva moneda. No obstant això, és impossible que totes les nacions disminueixin alhora el seu valor. Cal aconseguir que algun país important accepti apreciar-la, reduir el seu volum d'ocupació i traspassar part del seu creixement econòmic a altres nacions. En definitiva, es busca un “aliat”.

Els EUA tenen clar el seu nom: la Xina. No obstant això, el seu govern es nega a assumir aquest paper i convertir-se en el Japó bis. Per evitar una crisi financera a nivell mundial, entre octubre del 1985 i desembre del 1988, aquest país va acceptar apreciar el ien respecte al dòlar en un 40,55%. L'apreciació va contribuir de forma indirecta, però molt significativa, a la creació de la bombolla financera i immobiliària que va explotar a principis dels noranta. El resultat: dues dècades d'estancament econòmic.

Cap país vol ser generós. Uns no s'ho poden permetre, uns altres tenen pànic a les conseqüències de ser-ho. La batalla en el mercat de divises està servida. Espero que no es converteixi en guerra. Si així succeeix, ningú en sortirà il·lès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA