Economia

Viticultura

Esparreguera vol salvar el seu raïm

Els viticultors i l'Ajuntament d'Esparreguera demanen formar part de la Denominació d'Origen Penedès per preservar el conreu de vinya al municipi

Podrien vendre el raïm a més cellers

Esparreguera pertany a la DO Catalunya,tot i que el lligam amb la DO Penedès és molt estret

La supervivència de les vinyes d'Esparreguera està en suspens. Els viticultors i l'Ajuntament del municipi han sumat esforços per tornar a demanar l'entrada a la Denominació d'Origen (DO) Penedès i aconseguir que els pagesos d'Esparreguera puguin “trucar a més portes per vendre el raïm” i “intentar que els números surtin a final de mes”, com explica Joan Ros, un dels viticultors afectats. Esparreguera s'inclou, ara per ara, a la DO Catalunya, malgrat que el lligam amb la DO Penedès és molt estret, tal com explica l'alcaldessa, Francesca Fosalba. Les característiques del raïm i del terreny són molt semblants a les del Penedès. De fet, històricament el municipi del Baix Llobregat va pertànyer a la vegueria del Penedès. “Com a singularitat, ara hi ha una masia que pertany als termes municipals d'Esparreguera i Hostalets de Pierola, on només una filera separa les vinyes de DO Catalunya de les de DO Penedès”, hi afegeix l'alcaldessa. En aquest sentit, Siscu Martí, que produeix, envasa i comercialitza el vi des d'Esparreguera, recorda que el municipi “està envoltat de la DO Penedès, però no entra”. Així, la proximitat geogràfica també fa que les característiques del terreny, del raïm i del clima siguin gairebé idèntiques. Ros defensa, a més, la bona qualitat del producte que s'extreu de la terra. “Si el Consell Regulador de la DO Penedès ens acceptés podríem vendre el raïm més a prop i a més cellers. Ara, amb la DO Catalunya ens trobem que els compradors estan més lluny i que són menys”, assegura Ros. Pel pagès, hi ha una dada que demostra la difícil situació que viuen la desena de finques afectades: “L'any 1998 hi havia 120 hectàrees de conreu de vinya, ara n'hi ha 70”. I hi afegeix: “Arribarà un moment que els números vermells pesaran tant que haurem de tancar”.

Els viticultors reclamen l'accés a la DO Penedès des de la dècada dels vuitanta. En el moment de la creació d'aquesta denominació d'origen, el municipi d'Esparreguera no va entrar i des de fa anys es troba amb moltes dificultats per accedir-hi. L'alcaldessa recorda que “l'Ajuntament fa costat als productors perquè gràcies a ells es manté un conreu propi del territori que, a més, ajuda al manteniment de l'ecosistema i a tenir un paisatge agradable”. Entre les accions que han posat en marxa, en destaquen dues. Al febrer es va aprovar per ple una moció perquè el consistori fes les gestions oportunes per traslladar les demandes dels pagesos al Consell Regulador de la DO Penedès. A principis d'aquest mes van rebre la visita del director de l'Institut Català del Vi (Incavi), Oriol Guevara, fent-li arribar de primera mà la demanda. De moment, la reclamació de l'Ajuntament, que dóna veu a una antiga reivindicació dels pagesos, ja està sobre la taula del Consell Regular de la DO Penedès. Així, ho assegura el seu director, Josep Ribas, que manifesta que “s'estudiarà la sol·licitud i seran els membres del consell regulador els encarregats d'admetre-la o no”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Els tractors tallen el centre Tarragona per reclamar una millor gestió de l’aigua

Tarragona
Economia

El BBVA promet reforçar el compromís amb Catalunya en l’opa hostil al Sabadell

madrid
economia

Comença la campanya de l’albercoc al Baix Segre

Seròs
Economia

El BBVA anuncia una OPA hostil per absorbir el Banc Sabadell

barcelona
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA