Intermills incompleix l'acord de compra d'Aconda i aboca l'empresa a reprendre els tràmits per tancar

Els administradors concursals donen 48 hores a l'empresa belga abans d'anar al jutjat

Quan ja semblava que el més difícil estava fet i que només era qüestió de temes purament administratius, Aconda torna a estar en un carrer sense sortida i abocada al tancament. En una reunió d'urgència que es va celebrar dimecres passat, en què van assistir totes les parts –Intermills, Aconda, els administradors concursals i el comitè d'empresa– es va posar sobre la taula l'estat de la situació actual. Intermills ha incomplert els principals punts de l'acord de compra. No ha renegociat els crèdits que tenia la paperera amb les entitats financeres; no ha presentat un aval de 250.000 euros que s'havia estipulat en l'acord; tampoc ha arribat a cap consens amb l'Institut Català de Finances perquè aquest col·labori, amb un crèdit o avals, a fer reflotar l'empresa; ni ha fet encara res per incorporar a l'operació la planta de cogeneració d'Aconda. L'única cosa en què s'havia avançat –però no tancat– era en la subrogació dels contractes de treball dels 240 integrants de la plantilla.

Davant de tot això, els administradors concursals que gestionen l'empresa des de finals de l'any passat van fer un ultimàtum a Intermills: si en 48 hores no resol els punts pendents farà marxa enrere i tornarà a reprendre els tràmits de liquidació de la paperera, que es van aturar quan el jutge va autoritzar l'acord de compra. Segons ha pogut saber aquest diari, Intermills hauria llençat la tovallola i sembla que no té previst fer cap pas per complir l'acord de compra. Un cop s'hagi presentat la documentació al jutjat mercantil, s'obrirà un període de vint-i-un dies, un compte enrere per intentar trobar, novament, una solució in extremis que pugui evitar el tancament d'Aconda i, com a conseqüència, l'acomiadament dels 240 treballadors de la plantilla.

DATES I FETS

Octubre del 2008
L'empresa presenta concurs de creditors. Malgrat tenir comandes, la falta de liquiditat condueix Aconda a una situació realment crítica.
Comencen converses i negociacions per trobar ajut de l'administració. Els treballadors es manifesten a Girona.
Desembre del 2008
La Generalitat aprova el pla de viabilitat d'Aconda, que inclou encarar la producció cap al paper digital i ignífug. També es constata la necessitat d'una inversió de 8 milions d'euros.
Gener del 2009
La direcció anuncia que s'inicia el procés de tancament perquè no arriben ajuts públics ni privats.
Febrer del 2009
Noves manifestacions dels treballadors a Girona i Barcelona. Es parla de diversos inversors, però no transcendeix cap nom.
Març del 2009
La companyia belga Intermills arriba a un acord per comprar la paperera de Flaçà.
El nou inversor preveu acomiadar 40 empleats i que una cinquantena més vagin temporalment a l'atur.
Abril del 2009
Intermills incompleix l'acord i torna l'amenaça del tancament.

I ara què?

«Doncs ara ens toca tornar a posar-nos a treballar, a anar allà on sigui per arribar a un acord amb l'Institut Català de Finances o amb un altre inversor», diu el president del comitè d'empresa, Joan Brugué, responent a la pregunta d'aquest titular. El cert és que es presenta, una altra vegada, una situació que fa pujada per a la gent d'Aconda. Si es compleix el més previsible, que és que Intermills no faci res per resoldre els problemes, la setmana que ve els administradors concursals presentaran tota la documentació al jutjat mercantil per reiniciar la liquidació. A partir d'aquí s'obrirà un termini de 21 dies. Un temps màxim que tenen el comitè, la direcció i els administradors concursals per trobar un altre inversor o bé per lligar un ajut de l'Institut Català de Finances (ICF), el qual fins ara s'ha negat a aportar més diners; en els darrers anys ha concedit crèdits per un valor total de 8 milions, els quals no han servit per reflotar l'empresa.

«Estic convençut que ens en sortirem. Encara hi ha una escletxa d'esperança», diu Brugué, malgrat que reconeix que «el temps se'ns tira a sobre». Per dimarts que ve, però, ja tenen concertada una reunió amb l'ICF, organisme que ja s'havia posicionat en contra de l'operació de compra amb Intermills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona