Economia

El govern espanyol intensifica la pressió contra Castells

Finançament

El govern espanyol sembla decidit a focalitzar en el conseller Antoni Castells el seu malestar per la pressió de Catalunya pel nou finançament. Si divendres des de la Moncloa es deixava entreveure la irritació per les crítiques del conseller a les edulcorades versions que Madrid ven de la negociació, ahir va ser la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, qui va advertir que el pessimisme de Castells davant les converses “no ajuda”. Hores després el ministre d’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ho reblava afirmant que l’acord és “una cosa entre dos” i que “pot ser que la responsabilitat no sigui simètrica”.

La ministra Salgado feia la seva valoració de bon matí en una entrevista a RAC 1 on va retreure que el conseller té una visió “pessimista” del procés i per això veu “l’ampolla buida del tot”. Rubalcaba rematava la jugada a la tarda després de participar amb el conseller Joan Saura en la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. “Potser un té més culpa que l’altre”, va replicar el titular d’Interior en ser interrogat sobre la falta d’acord.

En defensa de Castells va sortir la consellera de Treball, Mar Serna, que ahir actuava com a portaveu del govern. Serna va destacar la “bona tasca” del titular d’Economia en un procés de negociació al qual dedica “molts esforços per aconseguir un bon acord”. Des del departament d’Economia es va evitar replicar a les crítiques al conseller.

Galícia no afectarà
Durant la roda de premsa del govern, Serna va assegurar que el procés electoral viscut a Galícia no “entorpirà” la negociació del nou finançament, tal com s’apuntava dilluns en cercles socialistes, atès que en el cas de Catalunya les converses tenen un caràcter “bilateral”.

Amb tot, el president José Montilla va incloure en el seu habitual informe de gestió davant del gabinet una referència als processos electorals viscuts aquest cap de setmana a Galícia i el País Basc.

Montilla va fer, segons fonts dels assistents, una breu referència a la situació que el nou escenari polític d’Euskadi podria plantejar en la relació entre Catalunya i Espanya. El president va admetre que caldrà estar a l’expectativa de com actuarà José Luis Rodríguez Zapatero davant el nou context polític i quin paper assumirà CiU en el seu mapa d’aliances al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.