Economia

Un article del 'Financial Times' diu que la política lingüística catalana perjudica les inversions

El diari Financial Times (FT), que ven 430.000 exemplars diaris arreu del món, denuncia que les "llengües i dialectes" i la "burocràcia extra" que "imposen" Catalunya, Euskadi i Galícia són un "inconvenient" per als inversors i alerta que l'Estat espanyol "difícilment pot permetre's" donar tanta autonomia als seus "governs regionals" mentre "s'enfonsa en la recessió més profunda que es recorda".

L'article, signat des de Madrid per Victor Mallet i publicat en l'edició d'aquest dimecres, adverteix que "ni Charles de Gaulle ni els seus successors no haurien tolerat mai que es promoguin oficialment tantes llengües i dialectes com a Espanya avui" i critica que la Generalitat, "en un excés de confiança", obri "ambaixades a l'ombra".

Nacionalisme ètnic, de retirada
L'FT defensa que "el nacionalisme ètnic" està "en retirada de la península Ibèrica" després que el BNG i el PNB hagin perdut el poder i assegura que "el suport a la plena independència ha quedat relegat a Euskadi" i a la "campanya de terror dels militants d'ETA".

Mallet, responsable del diari internacional de negocis anglès a Madrid, escriu en l'article, titulat Spanish brew has bitter taste, que "molts no castellans prefereixen més autonomia" i "rarament" volen que la seva regió deixi de ser part d'Espanya per ser reconeguda com un Estat de la Unió Europea. Per tot plegat, l'FT creu que "Escòcia sembla, de lluny, més a prop d'independitzar-se del Regne Unit que Euskadi o Catalunya d'Espanya".

L'article de Mallet, publicat a la segona pàgina de l'edició d'aquest dimecres, a la secció World News, però que des de dimarts es pot llegir a la pàgina web del rotatiu, avisa que "es pot olorar en l'ambient" una "contrarevolució" de "molts espanyols que pensen que el pèndol ha anat massa lluny en direcció de l'autonomia". I posa com a exemple la negativa del govern espanyol a reconèixer la independència de Kosovo, a diferència de la majoria dels seus socis de la UE.

"José Luis Rodríguez Zapatero sent la preocupació dels votants abans de les eleccions europees i el seu instint li aconsella promoure la unitat espanyola, però necessita els vots dels partits regionals, particularment dels catalans, per poder tirar endavant lleis i mantenir-se en el poder", destaca el Financial Times.

'The Economist'
El setmanari anglès The Economist va publicar un article aquest novembre amb afirmacions que el mateix govern va qualificar de "difamatòries" i "insultants". El delegat de la Generalitat a la Gran Bretanya, Xavier Solano, es va queixar enviant una carta al setmanari en què considerava "totalment inacceptable" que es titllés l'expresident Jordi Pujol de "cacic".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Calella fraccionarà en dos anys la pujada del 80% de la taxa de les terrasses

Calella

Sony obrirà a Barcelona un centre de desenvolupament d’IA

Barcelona

Lloret i Palafrugell, entre les ciutats catalanes amb les pensions més baixes

LLORET DE MAR / PALAFRUGELL
economia

La CNMV admet a tràmit l’opa del BBVA al Banc Sabadell

barcelona
ECONOMIA

Diputació i Cecot renoven el programa per garantir el relleu d’empreses en actiu

Terrassa

L’operador Jet2holidays creix un 20% a l’aeroport de Girona

vilobí d’onyar
Economia

Collboni diu que “s’activaran totes les palanques” per evitar els efectes de la massificació turística

Barcelona
Economia

El Port de Barcelona busca aliances amb el Quebec

Barcelona
turisme

Cardona s’incorpora a la ruta de productors de sal europeus

CARDONA