Economia

economia

Els candidats ja prenen posicions per festejar Chery

L'Espluga recorda els seus atractius perquè el gegant automobilístic xinès vagi al poble, i diu que lluitarà per rebre la inversió, mentre Vila-rodona no vol batalles i recorda que decidirà l'empresa

La bomba caiguda la vigília amb l'anunci que Chery, el gegant xinès de l'automòbil, estudiarà instal·lar a la Conca de Barberà o a l'Alt Camp –també al Baix Llobregat– la seva primera fàbrica a Europa, amb una inversió de 1.000 milions i la creació de 13.000 llocs de treball entre directes i indirectes, ahir va sacsejar les dues comarques i tot el Camp de Tarragona. És tan sols una possibilitat per confirmar, però als ajuntaments de Vila-rodona i, sobretot, de l'Espluga de Francolí, els va faltar temps per començar-se a postular com a candidats ideals.

L'alcalde espluguí i president conquenc, David Rovira, va convocar els mitjans al migdia per celebrar la notícia i “explicar els avantatges com a municipi i comarca per aspirar-hi de manera seriosa”, que vol exposar en una reunió que demanarà a Presidència de la Generalitat perquè li expliquin els detalls de la negociació. Ahir no trigava a constatar que les 110 hectàrees que l'Incasòl va comprar fa quatre anys entre el Pla de Valentí i les Comes –vora el polígon logístic que Cimalsa projecta al terme de Montblanc– toquen a l'accés a l'autopista AP-2, a 35 quilòmetres (Vila-rodona hi és més a prop, això sí) del circuit de proves de la Idiada, que tant agrada als responsables de Chery. També recordava que hi passa el gas natural i la fibra òptica, i que ja hi ha dues subestacions elèctriques a l'àrea proposada, i encara una tercera en projecte.

El tren, l'avantatge

Ara bé, “l'element diferenciador” és la línia fèrria que hi travessa, òrfena de trens des que es va fer la del TAV, i on fa temps que es reclama una estació intermodal de mercaderies que doni servei a les empreses automobilístiques Behr i Simo. Rovira, que també confia que l'anunci pressioni més l'Estat perquè reactivi la construcció de l'autovia A-27, treia ferro al probable impacte sobre la comarca: “És cert que hi hauria un creixement, però això no voldria dir que s'instal·laran aquí deu mil persones; l'impacte seria real, però no hauria de desdibuixar el territori”. Segons ell, el fet que el polígon es prevegi a la banda nord de l'N-240 fa que sigui compatible amb l'ordenació urbanística i amb el turisme. L'Ajuntament, que és a punt de fer l'aprovació provisional del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal, creu, a més, que “la tramitació podria ser ràpida perquè el sòl ja està classificat com a no desenvolupat, i propietat de la Generalitat”, així que fins al 2012 –data que s'ha apuntat per iniciar els hipotètics treballs– “hi ha temps per preparar-ho”.

Vila-rodona, expectant

Entretant, l'alcalde de Vila-rodona, Josep Maria Comas, a l'ACN es mostrava “prudent i a l'expectativa de com evoluciona la qüestió”, i recordava que no es tracta d'una negociació entre els municipis i Chery, de manera que ara no poden entrar en una competició per veure qui ofereix més prestacions. Tal com havia fet Rovira, això sí, Comas recordava que al cap i a la fi “qui decidirà serà l'empresa”. Els terrenys oferts en el seu cas són 120 hectàrees al polígon de les Arenelles, que l'Ajuntament i l'Incasòl han anat comprant des del 2007, i que ara figuren com a reserva de sòl, si bé ja està previst introduir canvis al POUM aquesta tardor.

LA FRASE

És difícil, però no ho volem deixar escapar: l'Espluga i la Conca tenen infraestructures prou bones perquè la possibilitat sigui real
David Rovira
. alcalde espluga

LA FRASE

Seria absurd entrar en una rivalitat amb els altres candidats, perquè Chery, vagi on vagi, irradiaria riquesa més enllà del poble”
J.M. Comas.
alc. vila-rodona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona
economia

La reducció de la jornada i la plena ocupació centren les reivindicacions sindicals de l’1 de Maig

barcelona
economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

barcelona
GIRONA

L'ATA Xifra en 1.900 milions les indemnitzacions per la nova llei dels HUT

GIRONA
ECONOMIA

Campanya publicitària per atraure turistes internacionals i de proximitat

GIRONA