Economia

economia

El govern regula el lloguer de temporada per evitar “la picaresca” que frena la baixada de preus

Aprova un decret llei que regula també el lloguer d’habitacions

La consellera de Territori destaca que la norma “omple els buits que la llei estatal no preveu”

La llei estatal per contenir els preus de lloguer no inclou el lloguer de temporada ni tampoc el d’habitacions, dues modalitats que han anat creixent en els últims anys fins al punt que a la ciutat de Barcelona el 30% són ja temporals i per tant no estan subjectes als topalls que marca la llei. Per evitar aquesta “picaresca”, tal com ha explicat la consellera de Territori Esther Capella, el govern català ha aprovat avui un decret llei que regula tant el lloguer de temporada com el d’habitacions i estableix sancions per evitar infraccions, un altre element no previst a la llei estatal.

D’acord amb el nou decret, que modifica diversos articles de la Llei catalana del dret a l’habitatge (18/2007), en els contractes s’haurà d’especificar la causa o finalitat del contracte i només quedaran fora del decret, és a dir, només podran ser lloguers de temporada aquells que tingui usos recreatius, de lleure o vacances, o per assistir a congressos. La resta, ja siguin lloguers a estudiants que estan estudiant un màster, per un tractament mèdic o a l’espera del lliurament d’un nou habitatge, que fins ara es podien considerar com llogues de temporada, hauran de respectar els topalls de rendes previstos en la llei en tots aquells municipis considerats de mercat tensionat. El decret llei també establirà que en el cas del lloguer de les habitacions, l’import de la renda de totes elles sumades no pugui superar el límit establert per aquell habitatge si s’arrendés de forma unitària.

Capella, que ha recordat que el govern català ja va regular els lloguers d’ús turístic, ha explicat que el govern català considera aquest decret “un deure urgent” per “omplir els forats que la llei estatal havia deixat”.

Capella considera aquesta mesura clau per “evitar la picaresca i que hi hagi qui busqui aixopluc en el buit legal”.

El Sindicat de Llogateres ha celebrat l’aprovació del decret llei i ha instat els grups parlamentaris a comprometre’s públicament i per escrit a donar suport a la seva convalidació al Parlament, previsiblement després de les eleccions del 12-M. “Entenem que tot ciutadà té dret a saber, abans d’anar a les urnes, quins partits estan a favor de defensar el dret a l’habitatge i quins prefereixen la via lliure al frau en els lloguers temporals”, assenyala el Sindicat de Llogateres en un comunicat. Així mateix, l’entitat ha carregat contra els “intents de la patronal de saltar-se la llei” i “deslegitimar la regulació dels lloguers” i promoure “el seu incompliment a través de forats legals”.

Des del col·lectiu d’Agents de la Propietat Immobiliària, en canvi, es va criticar al govern. Primer per no haver-los consultat i segon perquè “en aquest moment hi hagi dos administracions, la catalana i l’espanyola, treballant paral·lelament en la regulació de la mateixa matèria. Això no fa altra cosa que generar confusió i inseguretat jurídica a propietaris i arrendataris. Es una autèntica irresponsabilitat del legislador català”, va manifestar el portaveu, portavoz dels API de Catalunya. Carles Sala.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ