Economia

Omplir el dipòsit de gasoil costa 18 euros més que un any enrere

Economia

En ple inici de les vacances estiuenques omplir de gasoil el dipòsit de 55 litres d’un automòbil és 18 euros més car que ara fa un any, perquè el cost és de 70,95 euros i el juny del 2007 es pagaven 53,35 euros. L’escalada dels preus del gasoil ha sigut progressiva en els últims dotze mesos, amb una alça del 32,9%, però bàsicament intensiva en el que va d’any, perquè des del gener la pujada ha sigut del 24%.

Paradoxalment, el que semblava un carburant més car, la benzina súper 95, ara és més barata. El litre d’aquest carburant es paga a 1,25 euros, segons les dades de l’últim butlletí petrolier de la Unió Europea, quan el gasoil costa 1,29 euros el litre. El juny de l’any passat, la batalla low cost la guanyava el gasoil, que tenia un cost de 0,97 euros per litre, mentre que la benzina valia 1,09 euros el litre.

Un carburant reticent
En els últims dotze mesos, però, ha canviat la tendència, ja que la súper 95 va resistir la pressió de l’alça dels preus del petroli i en el segon semestre de l’any passat va aconseguir mantenir-se al voltant d’1,09 euros el litre. Des del gener, però, es va afegir a l’escalada de preus. Només en les vuit primeres setmanes de l’any va passar de l’esmentat preu d’1,09 euros a 1,12 euros i en sis mesos s’ha revaloritzat un 14,6%, per arribar a 1,25 euros, 0,16 euros més cara que el juny del 2007. Això fa que omplir un dipòsit de tipus mitjà –55 litres– de súper 95 costi ara 8,8 euros més que dotze mesos enrere.
Els carburants, arrossegats per la tendència alcista del petroli, que ahir es pagava al voltant dels 145 dòlars el barril, s’estan encarint a tots els països de la Unió Europea. Una altra dada que s’ha de tenir en compte si el destí de les vacances és el continent europeu. De fet, amb les últimes dades del butlletí petrolier de la UE, els preus a Espanya segueixen per sota de la mitjana dels Vint-i-set tant en benzina, que costa 1,46 euros el litre a nivell comunitari, com en gasoil, que assoleix els 1,44 euros. I Espanya també està per sota de l’Europa de l’euro.

Els més cars de la UE
En benzina, els Estats on es ven més cara són els Països Baixos, a 1,68 euros el litre, i Bèlgica, on costa 1,56 euros. Si el que es compra és gasoil, el Regne Unit registra els preus més cars, a 1,66 euros el litre d’aquest carburant, seguit d’Itàlia, on costa 1,52 euros.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’empleat sènior, la resposta a la falta de professionals

Barcelona

Dona i gran, la doble barrera per emprendre

barcelona
Sara de la Rica
Catedràtica d'Economia de la Universitat del País Basc

“La discriminació per edat és un fet provat en el mercat de treball”

barcelona
Mons Badia,
presidenta del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)

“El respecte pel medi ambient fomenta el creixement econòmic”

Barcelona
ECONOMIA

Puja la despesa dels turistes a les comarques de Barcelona

Barcelona

Canmartex potencia l’R+D en les noves teixidores

Argentona (Maresme)

Ferrimax prepara el talonari i l’organització per créixer

Sant Fost de Campsentelles
economia

El BBVA presenta oficialment l’OPA al Sabadell en les condicions previstes

barcelona
ECONOMIA

La nova marca turística de Santa Susanna distingeix la sostenibilitat i la innovació

SANTA SUSANNA